BIST 9.889
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.455,83
HABER /  GÜNCEL

Kimdir bu John Bass! Giderayak ABD-Türkiye ilişkilerini bitirdi

ABD - Türkiye hattında yaşanan vize krizinin sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan John Bass'ı gösterdi. Peki kimdir ABD'nin Ankara büyükelçisi John Bass? Türkiye'deki görev süresinin finalinde Washington-Ankara ilişkilerini neden bozdu?

Abone ol

John Bass, ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği görevine Eylül 2014'te atanmıştı. Görev süresinin sonuna yaklaşan Bass'ın yakın bir zamanda Türkiye'den ayrılması ve yeni görev yeri olan Afganistan'ın başkenti Kabil'e gitmesi bekleniyor. Bass, giderayak ise Türkiye ile ABD arasındaki tarihin en derin krizini çıkarmakla itham ediliyor. Peki kimdir bu John Bass?

Gazetecilik kökenli olan John Bass, 2009-2012 yılları arasında ABD'nin Gürcistan Büyükelçisi idi. 1964 doğumlu olan John Bass, Syracuse Üniversitesi'nden mezun. John Bass, 2004-2005 yıllarında dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin Avrupa ve Avrasya konularında özel danışmanı olarak görev yaptı.

EN BÜYÜK ELÇİLİĞE GİDİYOR
ABD Büyükelçisi John Bass 2014 yılından beri Türkiye'de görev yapıyor. ABD Başkanı Donald Trump onu dünyanın en büyük büyükelçiliği olarak gösterilen Kabil'e atadı. John Bass, milyarlarca euroluk bütçeyi kontrol edecek ve ABD'li, Afgan ve diğer ülkelerden 3 bin personelden sorumlu olacak. Veda davetlerine başlayan John Bass yakında Türkiye'den ayrılacak.

TÜRKİYE'Yİ KIZDIRAN ADIMLARI
John Bass, ABD ile Türkiye arasında 1974 Kıbrıs barış harekatından bu yana yaşanan en derin ve en büyük krizi başlatmakla itham ediliyor. Erdoğan büyükelçiyi açık bir şekilde "vize krizini' çıkarıp ABD-Türkiye ilişkilerini bozmakla suçladı. Washington'dan gelen yanıt ise 'vize kararını büyükelçinin tek başına almadığı' yönünde oldu.

John Bass vize krizinden önce de 'casuslukla' itham edilen Büyükada gözaltılarında sahne almıştı. Bass, gözaltına alınıp sonrasında tutuklanan insan hakları savunucularına destek vermiş veUluslararası Af Örgütü'nün ofisine yaptığı ziyaretin fotoğrafları sosyal medyada paylaşmıştı. 

ERDOĞAN ONUN İÇİN NE DEMİŞTİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan Bass'ın Türkiye ile ABD arasındaki krizi çıkaran kişi olduğunu açıklamıştı. Erdoğan büyükelçi için şunları söymişti;

-Ankara'daki bir büyükelçinin böyle bir karar alması ve daha sonra bunu devletim adına aldım demesi düşündürücüdür. Durum öyleyse ABD'deki üst düzeylerle konuşacak bir şeyimiz yok. Durum öyle değil de büyükelçi kendi kafasına göre aldıysa, o elçi bir dakika daha durmamalıdır. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz onu orada 1 saat tutmayız. Sen nasıl Türkiye - ABD ilişkilerini bozarsın. Bu büyükelçi veda ziyaretlerinde bulunuyor. Bakanlarım ve şahsım bu elçiyi kabul etmiyoruz ve onu ABD'nin bir temsilcisi olarak görmüyoruz.