BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kim yolsuzluk yapmışsa cezasını çekmeli

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul merkezli operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, “Kim yolsuzluk, usulsüzlük yapmışsa, kim suç işlemiş...

Abone ol

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İstanbul merkezli operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, “Kim yolsuzluk, usulsüzlük yapmışsa, kim suç işlemişse sonuna kadar elbette araştırılmalı ve cezasını görmelidir” dedi.
Memleketi Bingöl’e gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kentteki ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya geldi. Türkiye’nin gündemini meşgul eden İstanbul merkezli operasyonla ilgili değerlendirmede bulunan Yılmaz, Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: ”Kim bireysel olarak bir suç işlemişse elbetteki yargı var, adalet var, belgeleriyle, delilleriyle bu yargı süreci yaşanır. Kim bir suç işlemişse onun cezasını görür, bunu tartışmaya bile gerek yok.”

“SUÇ İSPAT EDİLİNCEYE KADAR HERKES SUÇSUZDUR”
Evrensel hukuk sisteminin ilkelerine göre, suçu ispatlanıncaya kadar herkesin suçsuz olduğunu kaydeden Yılmaz, ama bir taraftan da hukukun bir takım ilkelerinin olduğunu ve bunun da unutulmaması gerektiğini söyledi. Bakan Yılmaz, suç ispat edilinceye kadar herkesin suçsuz ve masum olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu evrensel bir hukuk ilkesidir, masumiyet karinesi dediğimiz budur. Yarın sizin başınıza da gelir, benim başıma da gelir, bir başkasının da başına gelebilir, birileri çıkar sizinle ilgili bir ithamda bulunur bu ispat edilinceye kadar hiçbir şekilde insanları suçlamamak gerekir.”
Bazı medya kuruluşlarının evrensel hukuk ilkesini hiçe sayarak, kişileri suçlu ilan ettiğini ifade eden Bakan Yılmaz, bunun doğru olmadığını söyledi. Bazı medya kuruluşlarında maalesef insanların yargılandığını, mahkum edildiğini topluma suçlu diye sunulduğunu gördüklerini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmayan bir tavırdır. Ama eğer suçluysa bir adalet süreci vardır, o süreç yaşanır, deliller incelenir ve sonuçta ne karar verilirse hepimizin başının gözünün üstüne. Adaletin kestiği parmak acımaz diye bir söz var, kim suçluysa, suç işlemişse, cezasını görsün. Ama bu süreçler henüz başlamadan, en başından itibaren insanları boy boy resim koyup suçlayıp mahkum etmek hukukun ilkeleriyle bağdaşmaz.”

“HERKES KENDİSİNDEN SORUMLUDUR”
Bireysel işlenen suçun partiye mal edilmemesi gerektiğini belirten Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Herkes kendisinden sorumludur, siz bir suç işlersiniz, bu ailenizi, mensup olduğunuz partiyi, bir camiayı milyonlarca insanı olan bir kurumu bağlamaz. Siz suçlusunuzdur ve suçun cezasını sizin çekmeniz gerekir, bunu alıp aileye, kurumlara mal etmek, hukukun evrensel ilkeleriyle bağdaşmaz. Kim suç işlemişse gereği yapılır, bizim orada bir tereddüdümüz yoktur. Bizim adımız Ak Parti’dir."

“SUÇLUNUN YANINDA OLMAYIZ”
Ak Parti olarak suçun ve suçlunun yanında yer almayacaklarını kaydeden Bakan Yılmaz, şunları söyledi: ”Biz hiçbir zaman suçun yanında olmayız, neyse cezası adalet sistemi işler cezası belli olan gider cezasını çeker. Türkiye’nin başka türlü düşünmesi mümkün değil, son 10 yıl biz bu kadar hizmet yaptıysak, bu kadar hizmet ürettiysek, bu anlayışımızla ürettik. Kusura bakmasın hiç kimse geçmişte neler yaşandığını, bu ülkede bir gecede bırakın milyon dolarları, milyar dolarları bankacılık sisteminin tamamının çökertildiğini, bankacılık sisteminin tamamen içinin boşaltıldığını geçmişte hep birlikte biliyoruz."
Geçmişte bu ülkede ne kadar büyük soygunlar, vurgunlar yapıldığını ülkenin ekonomisinin perişan edildiğini bildiklerini anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye’de bugün böyle bir durum olsa, bu kadar hizmet, bu kadar sosyal politika hiçbir şekilde gerçekleşemezdi. Ama tabi ki milyonlarca insanın yaşadığı bir ülkede suç işleyen de olabilir yanlış yapan da olabilir, onlar da cezasını görür. Ama bir taraftan da sadece bu son yaşadıklarımızı değil, Gezi olaylarından başlayın daha öncesine gidin bu ülkede farklı senaryolar uygulamaya çalışıldığını, dış dünyada olan bir takım çevrelerin Türkiye’yi güçten düşürmek için, iktidarı sarsmak için, bu seçim süreçlerinde halkın gözünde itibarını kırmak için bir çaba içerisinde olduklarını çok açık ve net bir şekilde görmemiz lazım.”
Toplantıya, Ak Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, Ak Parti Bingöl Belediye Başkan adayı Yücel Barakazi, ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.
(İHA)