BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

KİM NE SÖYLERSE SÖYLESİN BİZATİHİ ÇIKIŞ ÖNEMLİDİR”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, çözüm sürecine ilişkin, “Elinde silah bulundurarak insanımızın hayat hakkını ortadan kaldırmaya yöne...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, çözüm sürecine ilişkin, “Elinde silah bulundurarak insanımızın hayat hakkını ortadan kaldırmaya yönelik eylem hazırlığı içerisinde olanların bundan vazgeçmeleri ve ülkeyi terk ederek yurt dışına çıkışa hazırlanıyor olmaları hiçbir tartışmaya yer vermeksizin geleceğimiz açısından çok kıymetli. Kim nereden ne söylerse söylesin bizatihi çıkış önemlidir” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, bazı toplantılara katılmak ve incelemelerde bulunmak üzere iki günlük programla Mersin’e geldi. Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun umre ziyaretine gitmesi dolayısıyla kentteki ziyaretine Mersin Büyükşehir Belediyesi ile başlayan Bakan Yazıcı’ya, Mersin Vali Yardımcısı Orhan Eyövge ve AK Parti Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun eşlik etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Yazıcı’yı belediye binasının kapısında karşıladı.
Yazıcı’ya makamında slayt gösterisi eşliğinde Mersin’de yaptıkları hizmetleri ayrıntılı şekilde anlatan Özcan, 2007 yılında hazırladıkları, ancak bir türlü Devlet Planlama Teşkilatı’ndan onay alamadıkları Hafif Raylı Sistem’in Mersin’in ihtiyacı olan bir proje olduğunu belirterek, proje için Yazıcı’dan destek istedi.
Sunumun ardından konuşan Bakan Yazıcı, Mersin’in çok önemli bir kent olduğunu söyledi. 17. Akdeniz Oyunları’nın Mersin’de yapılacak olmasının önemine değinen Yazıcı, oyunlar kapsamında hem belediyenin yatırımları ve hizmetleri hem de merkezi hükümetin yatırımları olduğunu ifade ederek, bunun şehrin geleceğine önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Büyükşehirlerin sınırlarını değiştirdiklerini ve idari sınırları kapsayacak şekilde yeniden düzenlediklerini anımsatan Yazıcı, “Bunun getirdiği yük var ama önemli avantajı da var. Topladıkları vergilerden aldıkları payda 1 puan artış sağladık kanunla. Bu da belediye bütçesini önemli ölçüde artıracak. Mersin, Akdeniz’in önemli kentlerinden biri olmanın yanında tarihi derinliğinin ötesinde demografik olarak da çok önemli kentlerimizden bir tanesi. Dolayısıyla burada kardeşliğimizin yükselmesi Türkiye kardeşliğinin yükselmesi anlamına gelir” diye konuştu.
Ziyarette gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yazıcı, çözüm süreci kapsamında bugün açıklanması beklenen çekilmeyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, “Çözüm süreci olarak isimlendirdiğimiz bu süreç önemli. Elbette ki elinde silah bulundurarak insanımızın hayat hakkını ortadan kaldırmaya yönelik eylem hazırlığı içerisinde olanların bundan vazgeçmeleri ve ülkeyi terk ederek yurt dışına çıkışa hazırlanıyor olmaları, hiçbir tartışmaya yer vermeksizin geleceğimiz, kardeşliğimiz açısından çok kıymetli olduğu kanısındayım. Kim, nereden ne söylerse söylesin bizatihi çıkış önemlidir. Bu niye oldu, nasıl oldu, ne oldu, ne gitti, geldi bunları tartışmanın bu sürece hiçbir katkısı olmaz. Çok serinkanlı olarak bu süreci izlememiz gerekir” ifadelerini kullandı.

“HEDEFE ODAKLANDIKTAN SONRA ARADA YAPILAN İŞLER BİRAZ TEFERRUAT”
Süreçte çalışmaların büyük bir hassasiyet içerisinde, milletin hassasiyeti, kırmızı çizgiler gözetmek suretiyle sürdürülen bir çalışma olduğunun altını çizen Yazıcı, şöyle devam etti:
“Dolayısıyla milletimizin hassasiyetleri bizim de hassasiyetimiz. Bu açıdan baktığınızda da hiç kimsenin kaygı duymasına gerek yok. Bilemiyorum açıklama kim yapacak, nasıl yapacak, açıklamanın içeriği ne olacak, dozajı ne olacak? Şunu da ifade edeyim; bu sürece katkı veren veya bu sürecin içerisinde gözüken her unsurun, kişilerin konuya ilişkin değerlendirme yaparken sürecin tıkanmasına yol açmayacak, ilerlemesini zorlaştırmayacak özen içerisinde bulunmaları gerektiği kanısındayım. Yoksa söylenecek çok şey var. Başlarsak her birimiz konuşmaya çok şeyler söyleyebiliriz. Çok senaryolar üretenler var, o senaryoları da tartışabiliriz. Ama esas büyük noktaya odaklanmayız. Terörden arınmış bir Türkiye’nin kime yarayacağı ve öyle bir Türkiye’nin nasıl sıçrama yapacağı hepimizin ortak hedefi olması gerekir. O hedefe odaklandıktan sonra arada yapılan işler biraz teferruat. Süreç iyi gidiyor, inşallah başarırız.”
Çekilmeyle ilgili devletin, hükümetin bir planlaması olup olmadığı sorusuna da Yazıcı, “Planlama dediğiniz bir zaman planlaması ise o konuda bir şey söyleyemeyeceğim. Öyle bir zaman planlaması şu tarihte başlar şurada biter, olur, gider, gelir, şekli şöyle olur, deseni böyle olur diyecek durumda değilim. Ama hükümetin bu konuya yaklaşımı, bunların Türkiye topraklarından çekilmesi, yurt dışına gitmeleri. İlk etapta olan bu ve sonuçta da elbette ki, bu silahlı unsurların silahtan arınmış duruma gelmeleri. İnşallah bunu kendi iradeleriyle sağlarlar” yanıtını verdi.

“HERKESİN İTTİFAK ETTİĞİ KONU TÜRKİYE’NİN YENİ BİR ANAYASAYA OLAN İHTİYACIDIR”
Anayasa sürecinin yerel seçimlere kadar tamamlanacağı yönünde bilgiler olduğunun anımsatılması üzerine de Yazıcı, “Bilemiyorum tabi ama biz geç kaldık, çok zaman geçti. İnşallah tamamlarız. Temennimiz Türkiye’nin yepyeni bir anayasaya böyle çok teferruatlı değil, alanları belirleyen, kamu yönetimi içerisinde yer alan kurumların görev değişikliklerini özlü biçimde ifade eden, birey hak ve özgürlüklerini güvence altına alan çok kısa, çerçeve bir anayasa yapılması. İnşallah bunu başarırız. Mecliste çalışma devam ediyor. Meclis’te çalışma devam ederken ben önüne geçerek bir şey söyleme hakkına sahip değilim, doğru da olmaz. İnşallah Meclis’te bu konuyla alakalı Uzlaşma Komisyonu bir üretim yapar, ortaya koyar. Ama Türkiye’nin şiddetle bir anayasaya ihtiyacı var. Bunu herkes, her kesim söylüyor. Düşünce farklılıkları gözetmeksizin herkesin ittifak ettiği konulardan birisi de Türkiye’nin yeni bir anayasaya olan ihtiyacıdır. İnşallah bunu başarırız” dedi.
Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan, Bakan Yazıcı’ya çeşitli hediyeler sundu. Bakan Yazıcı, daha sonra kendisine ikram edilen cezeryenin de tadına baktı.
(İHA)