BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan tuz koktu çıkışı

Ergenekon operasyonu kapsamında gözaltına alınan gazeteciler CHP liderinin de gündeminde.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Eğer somut bir gerekçe olmadan sabahın erken saatlerinde gazetecilerin evleri ve çalışma ofisleri aranıyorsa, basılıyorsa, bu, Türkiye'de demokrasinin sorgulanması gerektiğini gösteriyor'' dedi.

Ergenekon operasyonu kapsamında bazı gazetecilerin gözaltına alınması CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da gündemindeydi. İstanbul'dan Ankara'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

''Tuzun koktuğu süreci yaşıyoruz. Artık Türkiye'de, namuslu gazetecilik yapmak gittikçe zorlaşıyor. Halkıma şunu söylemek isterim; hiç bir baskıcı düzen ilelebet yürüyemez. AKP baskı kurdukça, toplumun bilinçlenmesi artacaktır. Biz hukukun üstünlüğünü istiyoruz. Şu anda güçlünün hukuku Türkiye'de geçerli. 

Bugün Ankara Baro Başkanı'nın yaptığı bir açıklama var, 'Arama kararlarında somut bir gerekçe söz konusu değildir' diye. Eğer somut bir gerekçe olmadan sabahın erken saatlerinde gazetecilerin evleri ve çalışma ofisleri aranıyorsa, basılıyorsa, bu, Türkiye'de demokrasinin sorgulanması gerektiğini gösteriyor.''

TANRIKULU DA TEPKİLİ

CHP'nin İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu da gözaltılara tepki gösterdi. Yazılı bir açıklama yapan Tanrıkulu'nun eleştirileri şöyle oldu:

"Türkiye'de, AKP'nin yakın çevresi dışında, herkes her an, birden "örgüt üyesi" olarak damgalanma riskiyle yaşıyor. Sabaha karşı evinizin darmadağın edilmesi, özel hayatınızın tüm ayrıntılarına girilmesi tehdidiyle yüz yüze yaşadığınız bir ülkeye de "hukuk devleti"nden söz edilemez.

Türkiye'de basın özgürlüğünün ABD'den ileri olduğunu söyleyen Sayın İç İşleri Bakanına sormak istiyorum: Bugün, "gazetecilik" mesleğinin emekçilerine yönelik bu tavırları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sayın Bakan, acaba ABD ile bir diktatörlük olan, gazete taşıyan kamyonların devletçe yakıldığı Zimbabwe'yi karıştırmış olabilir mi?

CEMAATİ YAZDIKLARI İÇİN Mİ ALINDILAR?

Evlerinde arama yapılan gazetecilerin, AKP iktidarına eleştirel bakan ve güvenlik güçlerinde cemaat örgütlenmelerini araştıran yayınları nedeniyle bu muameleye tabi tutuldukları yönünde yaygın bir kanı vardır.

Bu son olay, "örgüt üyeliği" suçlamasının, bir sindirme gerekçesi olarak kullanıldığı şüphesini iyice güçlendirmiştir. Yasadışı yapılara karşı mücadele, meşru yollarla ve demokratik hukuk devletini yerleştirme hedefi ile yürütülmek zorundadır. Keyfi uygulamalar ve sindirme operasyonları, Türkiye'de demokratikleşme ve hukuk devleti olma çabalarına ağır darbe indirmektedir. Hükümet, bu uygulamalara "yargı kararı" deyip sorumluluktan kurtulamaz, bu konuda kamuoyunu tatmin edecek bir açıklama yapmak İçişleri ve Adalet Bakanlarının sorumluluğudur. Türkiye, zaten kısıtlı olan bir temel özgürlük hakkını; basın ve ifade özgürlüklerini tamamen kaybediyor. Bu, hepimizin haber alabilme, özgür düşünebilme hakkının gasp edilmesidir. Gün gelip de, bugün bu durum karşısında sessiz kalanlar, kendilerinin de bir gün "mağdur" konumuna düşebileceğini unutmasınlar"