BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kılıçdaroğlu’ndan anayasa değerlendirmesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına devam etmesini istediklerini belirterek, “Görüşmelerin kes...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına devam etmesini istediklerini belirterek, “Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz. TBMM Başkanı Çiçek’e mutabık kalınan ve kalınmayan komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyuna açılmasını istedik” dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda alınan kararla komisyonun geleceği konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere liderler turuna çıkan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.
TBMM Başkanı Çiçek ile yaklaşık 55 dakika görüşen Kılıçdaroğlu, görüşmenin ardından gazetecileri açıklamalarda bulundu.
Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği konusunda, Çiçek’in Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaları hakkında bilgi verdiği söyledi. Yeni anayasa çalışmaları kapsamında 48 madde üzerinde anlaşıldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, “Eğer süreç biraz daha devam eder, tartışmalar olursa, bu üzerinde uzlaşılan madde sayısının daha da artacağını umuyoruz” dedi.
Görüşmeleri tıkayan temel konunun AK Parti’nin ‘başkanlık’ ısrarından vazgeçmemesi olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yaklaşık 40 madde AK Parti’nin başkanlık ısrarı nedeniyle görüşülemiyor. Biz AK Parti’nin bu ısrarından vazgeçip diğer maddelerin de tartışılması yapılabilirse, büyük ölçüde uzlaşı sağlanabileceği düşüncesindeyiz. Öte yandan Sayın Başkan’a üzerinde mutabık kalınan ve kalınmayan komisyonun yaptığı çalışmaların kamuoyunun tartışılmasına açılmasını, sivil toplumun tartışılmasına açılmasını istedik. ‘Bu komisyonun yetkisindedir’ dediler. Arkadaşlar bu konudaki düşüncelerini ifade edecekler. Bugünü kadar yapılan çalışmalar bir şekliyle kamuoyuna yansıtılmalı. Partilerin temsilcilerinin anayasa değişiklikleriyle ilgili görüşlerini eğer kamuoyuna açıklarlarsa, en azından kamuoyu CHP’nin, AK Parti’nin, MHP’nin ve BDP’nin anayasa değişiklikleri konusunda görüşlerini de öğrenmiş olurlar.”
Parti olarak özgürlükçü ve çağdaş bir anayasadan yana olduklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Görüşmelerin kesilmesini istemiyoruz. Görüşmeler kesilmemelidir. Türkiye’nin çağdaş, özgürlükçü bir anayasa ihtiyacı var. Bu konudaki düşüncelerimizi aktardık” diye konuştu.