BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,61
ALTIN 2.392,45
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu'ndan Allahu Ekber tepkisi

Kılıçdaroğlu Hacı Bektaş töreninde yaptığı konuşmasında "Allahu ekber" diyerek yapılan katliamları eleştirdi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz sevgi ve hoşgörüyü asla unutmamalıyız. Yakın coğrafyamıza bakın, eğer Hacı Bektaşlar’ın, Mevlanalar’ın, Yunus Emreler’in sözleri bu topraklarda ve komşularımızda, hatta İslam dünyasında kabul görseydi bugün Suriye’de insanlar birbirini öldürür müydü” dedi.

Kılıçdaroğlu, Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesinde düzenlenen 50. Ulusal, 24. Uluslararası Hacı Bektaş-i Veli’yi Anma ve Kültür Sanat Etkinliklerinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş-ı Veli’nin mekânında olduklarını ifade ederek, “Kimseyi incitmeyelim. Sevgiyi hoşgörüyü bu coğrafyaya getirenler, bu topraklara getirenler Yunus Emre’ler, Mevlana’lar, Hacı Bektaş-ı Veli’lerdir. O topraklar bu topraklardır. Burada sevgi vardır, burada hoşgörü vardır, burada insan sevgisi insanların yüreklerindedir. O nedenle Hacı Bektaş’ın bir sözünü hiç unutmayalım, incinsek de kimseyi incitmeyelim. Sizden isteğim budur” dedi.

Hacı Bektaş-ı Veli’nin Anadolu’nun hamuru, mayası, özü olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Hacı Bektaş-ı Veli’nin her şeyden önce Anadolu’nun nefesi olduğunu ifade etti.

-“BUGÜN KONUŞTUĞUMUZ DİLİ ONLARA BORÇLUYUZ”-

Bu topraklara bereketi, sevgiyi getirenin Hacı Bektaş-ı Veli olduğunu belirten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“O yüce Horasan eridir. Bunu bilelim ve böyle kabul edelim. Siz de çok iyi bilirsiniz insanlığa hediye edilmiş hiçbir ruh, sıradan zamanların ruhu, ürünü değildir. Tarih sancılanmadan Hacı Bektaşlar da olmaz. 13. yüzyıla döndüğümüz zaman büyük kaosların, büyük acıların yaşandığını görüyoruz. Moğol istilasını, haçlı seferlerini görüyoruz. Onlar Horosan’dan geldiler. Mevlanalar geldi, Hacı Bektaş Veli geldi. Şemsi Tebriz-ilerden gördüler, öğrendiler, geldiler bu topraklara. Anadolu erenleri geldiler bu topraklara yerleştiler. Sevgiyi hoşgörüyü beraberliği, güzel nefesleri deyişleri bu topraklarda bıraktılar. Bugün konuştuğumuz dili onlara borçluyuz. Beraber yaşamayı öğrettiler. O nedenle biz Hacı Bektaş’ın mekanındayız, onun mekanı yüce ulu bir mekandır. O mekanda bütün gönül erlerine yer vardır. O mekanda asla ve asla kin yoktur, sevgi, hoşgörü vardır. Bunu bilmeliyiz, bunu yüceltmeliyiz.”

-“SÖZLERİ İSLAM DÜNYASINDA KABUL GÖRSEYDİ BUGÜN SURİYE’DE İNSANLAR BİRBİRİNİ ÖLDÜRÜR MÜYDÜ?”-

Gençliğinde Hacı Bektaş-ı Veli’nin kitaplarını okuduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Düşmanınızın bile insan olduğunu unutmayınız”, ”Hükümdar ancak adaletiyle başarılı olur” şeklindeki sözlerini örnek vererek, Hacı Bektaş-ı Veli’nin çağı aşan sözlerin sahibi olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Hacı Bektaş-ı Veli dostluğu sevgiyi hoşgörüyü sadece bu topraklar için mi söyledi, onun sözleri evrenseldir. Onun düşünceleri 21. yüzyılda da geçerlidir. Çünkü Onun her sözü çağı aşan sözlerdir. Biz 13. yüzyılda söylenenleri bugün kabul ediyoruz. O sözleri yüreklerimize gönüllerimize yazdık. O nedenle biz sevgi ve hoşgörüyü asla unutmamalıyız. Yakın coğrafyamıza bakın, eğer Hacı Bektaşlar’ın, Mevlanalar’ın, Yunus Emreler’in sözleri eğer topraklarda ve komşularımızda, hatta İslam dünyasında kabul görseydi bugün Suriye’de insanlar birbirini öldürür müydü? Ramazan Ayında insanlar ‘Allahu ekber’ diyerek başka bir Müslüman’ı öldürüyor, bunu kabul etmek mümkün değildir. Daha birkaç gün önce çok sayıda Müslüman öldürüldü, katledildi. Irak’ta 5 milyon çocuk babasız kaldı, yetim kaldı. Bu coğrafyanın, Hacı Bektaş’ın mesajını, Mevlana’nın mesajını bütün dünyaya haykırmalıyız, bütün komşularımıza söylemeliyiz. Barışı, huzuru istiyoruz. Şunu bilmeliyiz, yine bu toprakların çocuğu Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği yurtta da barış istiyoruz, dünyada da barış istiyoruz.”

Bu arada, anma etkinliklerine katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Kılıçdaroğlu’na Diyanet Vakfı yayını, Hacı Bektaş-ı Veli’nin “Makalat” adlı eserini armağan etti.