BIST 10.248
DOLAR 32,24
EURO 34,68
ALTIN 2.397,39
HABER /  DÜNYA

Kılıçdaroğlu’na yakışmıyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye’de ana muhalefet liderinin, bir taraftan darbeyi yarım ağızla kınarken, bir taraftan da seçilmiş...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Türkiye’de ana muhalefet liderinin, bir taraftan darbeyi yarım ağızla kınarken, bir taraftan da seçilmiş AK Parti hükümetine, "Sizin sonunuz da böyle olur ha, ayağınızı denk alın" demesi yakışmıyor" diye konuştu.
Bursa’da gündeme ilişkin soruları cevaplandıran Bülent Arınç, Mursi ve horlanan mazlum Mısır halkının yanında olduklarını ifade etti. Halkın oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı’nın silah zoruyla uzaklaştırılmasının üzücü ve kabul edilemez olduğunu kaydeden Arınç, darbe yapan ordunun kendisine destek veren sivil unsurları yanına almasının konuyu darbe boyutundan dışarı çıkaramayacağını ifade etti.

"ORDU VE SİLAHLI GÜÇLER ESAD’IN YAPTIĞI GİBİ ŞİDDET KULLANMAMALI"
Demokrasilerde seçimle gelenin sandıkla gideceğini vurgulayan Arınç, "Olayları çok yanlış buluyoruz. Bunu Mısır halkına bir ihanet olarak görüyoruz. Mısır halkının seçimine karşı onu hiçe sayan anlayış olarak görüyoruz. Türkiye olarak geçmişte yaşadığımız acı tecrübelere baktığımızda Mısır halkını daha iyi anlıyor, ve olayı çok daha iyi tahlil edebiliyoruz. Yönetime gelen ve and içmesiyle göreve başladığı iddia edilen kişi ve onun yönetimi ve yeni kurulacak hükümete şu uyarıları yapmamız lazım. Hiç bir şekilde siyasi tutuklama ve gözaltılar yapılmamalı. Bunların hiç birisinin adaletle ilgisi yoktur. Başbakan bir yıl hapse mahkum edilmiştir, Cumhurbaşkanı hakkında saçma şüphe ve suçlamalar olacağını istihbar ediyoruz. Mursi halkın oylarıyla seçilmiştir ve derhal serbest bırakılmalıdır. Bir taraftan İhvan ve Vasat partilerine karşı yürütülen 400 kişinin gözaltı alınması derhal son bulmalı ve gözaltındakiler serbest kalmalıdır. Halka karşı şiddet kullanılmamalıdır. Maalesef dün ve önceki gün ölenler bulunmakta. Bugün fotoğrafları ile görülüyor ki Mursi taraftarı olarak ön planda görülen bir insan başından silahla vurulmuş olarak bütün fotoğraflarını acıyla izliyoruz. Hiç bir şekilde ordu ve silahlı güçler halkına karşı Esad’ın yaptığı gibi şiddet kullanmamalı. Halkın taleplerine kulak vermelidir. Bir de Mısır halkına onlarla dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz. Sizi çok iyi anlıyoruz. Geçmişten bu yana yaptığınız çabaları çok iyi taktir ediyoruz. Bundan iki yıl önce yine aynı meydanda Mübarek’in devrilmesine yol açan gösterilerde özellikle 25 Ocak Manifestosu’nu çok iyi anlıyoruz ve sizi taktir ediyoruz. Yaşadığınız acıları kendi acımız olarak görüyoruz" dedi.

"KILIÇDAROĞLU AK PARTİ’YE ABA ALTINDAN SOPA GÖSTERİYOR"
Mısır halkına da çağrıda bulunan Arınç, "Kesinlikle şiddete sapmayın, şiddet dışı protesto eylemlerinde bulunabilirsiniz. Çatışmayın, can ve mal kaybına sebebiyet vermeyin. Sizi bunun içerisine sokmak isteyenler olabilir. Siz oyunları bozun, darbecilerin istediği budur. Kan dökülsün, şiddet olsun ve şiddet yoluyla olaylar bastırılırken halk sindirilsin. Buna gelmeyin, emin olun ki demokrasi bütün sorunları çözecek. Halk iradesi bütün sorunların üstesinden gelecek kadar güçlüdür. Bir mesaj da dış dünyaya ABD başta olmak üzere AB ülkelerine, Körfez ülkelerine, bu darbeyi daha ilk saatlerinden itibaren tebrik etmek için sıraya girenlere. Neden korktunuz da bu tebrikleri yapmak için bir gün bile beklemediniz. Sivil iradeye karşı bu darbeyi yapanları niçin alkışlıyorsunuz. Bunun altındaki sebepleri çok iyi biliyoruz. Darbecilere alkış tutanlar, hiç bir zaman iflah olmadı. Geleceğinizi kurtarmak istiyorsanız, halkla birlikte olun. Halkın yanında olun. Hiçbir darbe şirin gösterilemez. Biraz da muhalefetimize; muhalefetimiz bir taraftan yarım ağızla bu darbe ve müdahaleyi kınarken, bir taraftan da Mursi’yi eleştirmekten geri durmuyor. Çok yazık. Hükümet hata yapmış olabilir. Cumhurbaşkanı hata yapmış olabilir. Ama bu hataların hiçbirisi insan hayatına mal olmadı. Siyasetçilerin hükümetlerin hata yapması mümkündür. Ama bunun karşılığı darbe yapmak değildir. Siyasetçiler hata yaparsa halk bu hatayı seçimde düzeltir. Demokrasilerde tek yol vardır o da halkın iradesine müracaat etmektir. "Siz yanlış yaptınız" diyerek darbe yapacağını söyleyen despotlara hak vermek bizim muhalefetimizin genlerine işlemiş. Tüm muhalefeti kast etmiyorum. Sayın Kılıçdaroğlu burada yaşanan gelişmeleri yorumlarken, aslında aba altından Ak Parti’ye sopa göstermek istiyor. Yazık çok yazık. Bir ana muhalefet partisi liderini; bir yandan darbeyi yarım ağızla kınarken, bir taraftan da seçilmiş hükümetlere, halk iradesiyle iktidara gelenlere "sizin sonunuz da böyle olur ha ayağınızı denk alın" demek bir ana muhalefet liderine iktidara gelecek, gelmesi muhtemel partinin başkanına yakışmıyor. Tam ağzımızla söylüyoruz ki, Mısır’da yapılanlar dünyanın bir başka ülkesinde de yapılsaydı Asya, Afrika başka ülkede de olsaydı aynı şekilde buna ilkesel olarak biz AK Parti olarak şunu söylerdik. Yapılan yanlıştır, kötüdür, çirkindir. Bu bir darbedir. Halk iradesine karşı bir baskıdır. Bunu lanetliyoruz. Mesele Mısır meselesi değil, mesele demokrasiye sahip çıkma meselesidir" diye konuştu

"DARBE KARŞITLIĞINI İFADE EDEN BİR TEK AK PARTİ KALDI"
Türkiye’de darbe karşıtlığını tam düşüncesi ve görüşü olarak ifade eden sadece Ak Parti’nin kaldığını savunan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir zamanlar ordu darbe yapsın da bunlardan başka türlü kurtulamıyoruz, diyenlerin biz uslandığını zannediyorduk ama kanları depreşiyor. Bir yerlerdeki bu hareketleri görüp, "ah bizde de olsa keşke" diye özlem duyanlar var. Sayıları biraz azalmış da olsa. Alınacak çok dersler var. Biz meselesiyi biliyoruz. Ama başta ana muhalefet olmak üzere Türkiye’de, medyanın da siyasetin de demokrasi özlemiyle yanıp tutuşanların da çok ders çıkaracağı şeyler var. Mursi ile dayanışma, Mısır halkı ile dayanışma içindeyiz. Horlanan mazlum Mısır halkıyla dayanışma içindeyiz. Darbecilerin postalı ve silahı karşısında korumasız ve çaresiz kalan herkesle dayanışma içerisindeyiz. Türkiye dayanışma içerisinde. Bunu bütün dünya bilsin" dedi.
(İHA)