BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu Türkiye'yi şikayet etti

CHP lideri Berlin'de referandum sürecine değindi AK Parti hükümetini baskı uygulamakla suçladı.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasi alanında ciddi sorunların bulunduğunu, telefonların dinlendiğini, aydınların tutuklandığını ve evlerine baskınlar yapıldığını söyledi. Referandum konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, "Hayır demek bile suç olmaya başladı" dedi.

Çeşitli görüşmelerde bulunmak amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'e gelen Kılıçdaroğlu, Sosyaldemokrat Halk Dernekleri Federasyonunu (HDF) ziyaret etti.

TELEFONLAR DİNLENİYOR ŞİKAYETİ

Kılıçdaroğlu, HDF tarafından Tiyatrom'da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Albmanya'da yaşayan Türklerin bugüne kadar büyük bir bedel ödediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bazen geleceği iyi kılmak için bu kaçınılmaz oluyor. Türkiye'de bizler de şu an bir bedel ödüyoruz. Bizim telefonlarımız dinlenir. Aydınlarımız tutuklanabilir. Evlerine baskın yapılabilir. 48 gazeteci şu an hapiste. 48 gazetecinin hapiste bulunduğu bir demokrasi söyleyin bana. Çoğu kişi neden içerde olduğunu bilmiyor. Sosyal demokrasiye, hukukun üstünlüğüne inanan birçok kişi sesini kesmiş bir köşede oturuyor."

HAYIR DEMEK SUÇ OLDU İDDİASI

Konuşmasında Türkiye'de yapılan referanduma da değinen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Referandumda 58'e 42 çıktı. Burada yüzde 58'e de saygılı olacağız, yüzde 42'ye de. Ancak bir ülke düşünün, 'hayır'cıların tümünü darbeci olarak tanımlayan bir başbakan düşünün. Bu nasıl bir demokrasidir. Hayır demek bile suç olmaya başladı. Oysa 'hayır' demenin de gerekçeleri vardır. İnsanlar neden 'hayır' diyeceğini biliyordur. Bu kişilerin hepsine darbeci derseniz, sizin demokrasi anlayışınızın gelişmemiş olduğunu görürüz. Bunları sadece bizim görmemiz yetmiyor. Sizlerin de bunu görmeniz lazım. Avrupa'daki Sosyal Demokratların da görmesi lazım. Hukukun üstünlüğüne inananların da görmesi lazım. Bunlar çoğu zaman görülmüyor."

Almanya'da yaşayan Türklerin güçlerini bugüne kadar tam olarak gösteremediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Gücümüzü göstermemiz lazım. Küçük gerekçelerle bugüne kadar hep birbirimizi kırdık. Kırmayacağız. Sosyal demokrasinin özünde insan sevgisi var zaten. Sosyal dayanışmanın temeli budur" diye konuştu