BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,77
ALTIN 2.411,95
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu: CHP iktidarında Suriyelileri...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacılarla ilgili olay açıklamalarda bulundu.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında Ortadoğu'ya barışı getireceklerini belirterek, "Suriyeli kardeşlerime diyeceğim ki 'Barış geldi, git kendi ülkende çalış.' Ve ben, kendi ülkemin insanı için çalışacağım. Bunun sözünü veriyorum" dedi. 

Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu. Şanlıurfa'daki izlenimlerini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Sabahın erken saatlerinde amele pazarı denilen yere gittik. Şanlıurfalılar orada iş bekliyor. 60 liraya çalışıyorlar. Hepsi iş bulamıyor. 'Neden bulamıyorsunuz?' dedim, 'Suriyeliler 20 liraya çalışıyor' dediler. Böyle bir tabloyu sadece Şanlıurfalılar değil bizim de kaldırmamız mümkün değil. İnsanları açlığa mahkum ediyorsunuz. 'Yeter ki 60 lira alalım, akşam evimize cebimizde parayla gidelim' diyorlar.

Suriye ile bizim siyasal anlamda kavgamız yok. Suriyeli vatandaşlarla da kavgamız yok. Aksine onlar akrabamız. O zaman tablo nedir, sorumlu kimdir? Suriye'yi kan gölüne çeviren kim? Hangi siyasal iktidar bunu yaptı, sizi açlığa mahkum etti? Bütün Şanlıurfalılar düşünsün. Bu tablonun arkasında Adalet ve Kalkınma Partisi'ni görecekler.

Hayvan pazarına gittik. O bölgenin en büyük hayvan pazarı. Yine Şanlıurfalı kardeşlerime sesleniyorum. 10 AKP milletvekili var. Hiçbir AKP milletvekili bugüne kadar hayvan pazarına gidip onların dertlerini dinlememiş. İlk giden genel başkan, CHP'nin Genel Başkanı. 

'Perişan olduk. Hükümet Suriye sınırına neden sahip çıkmıyor? Yol geçen hanına döndü' diyorlar. 'O zaman önümüzdeki seçimde oy kullanırken elinizi vicdanınıza koyun. Sizin dertlerinizle kim ilgileniyorsa ona bakın' dedim."

HER TARAFA BARIŞI GETİRECEĞİM

Kılıçdaroğlu, resmi rakamlara göre Türkiye'de 1 milyon 700 bin Suriyeli mültecinin bulunduğunu, bunun 250 bininin Şanlıurfa'da yaşadığını belirtti.

"20 liraya iş buluyorlar, Şanlıurfalı aç. Bunun faturasını kim ödüyor?" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Hiçbir Şanlıurfalı Suriye'nin içişlerine karışmaktan, kavgadan yana değil. Ben Şanlıurfalılara söz veriyorum. CHP iktidarında Ortadoğu'ya barışı getireceğiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak ve ben Başbakan olarak, asla ve asla savaştan, kavgadan yana olmayacağız. İnsanları silahlandırmadan yana olmayacağız. Suriye'ye de Irak'a da her tarafa barışı, huzuru getireceğim.

GİT KENDİ ÜLKENDE ÇALIŞ

Suriyeli kardeşlerime diyeceğim ki 'Baba ocağına geri dön. Tarlanda, fabrikanda çalış. Sana her türlü yardımı yapacağız. Bugüne kadar 5.5 milyar dolar harcadık, helali hoş olsun. Ama barış geldi. Git kendi ülkende çalış.' Ve ben, kendi ülkemin insanı için çalışacağım. Bunun sözünü veriyorum. 

Sadece ihracatta Şanlıurfa'nın kaybı 81 milyon dolar. Yazık, günah değil mi? Protesto edilen senet yüzde 21. Türkiye ortalamasının iki katı. Bu iktidar bu sorunu çözemez. İktidarın kendisi zaten sorunun kaynağı. Çözümün odağı ve kaynağı CHP'dir. Bunu herkes bilsin.

GAP için parlamentodan özel kanun çıkardılar, işsizlik sigortası fonundan para aldılar. O parayı başka yerde harcadılar, Harran Ovası su bekliyor. 12 milletvekili verdiniz Şanlıurfalılar, bir milletvekili çıkıp da parlamento kürsüsünden sorunlarınızı dile getirdi mi? Bizim bir milletvekilimiz bile yok ama biz sizin sorunlarınızı adam gibi dile getiriyoruz."