BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.498,03
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu açık açık söyledi! Devlet çöker

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı televizyon programında yapılan Anayasa düzenlemesi ve referandumla ilgili ''yapılan değişiklikler devletin çöküşü anlamına gelir'' uyarısında bulundu.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘partili cumhurbaşkanlığı’nı merkeze alan anayasa referandumunda ‘Hayır’ cephesine ihtiyaç olmadığını söyledi.

CNN Türk’e konuşan Kılıçdaroğlu, her partinin kendi ‘Hayır’ kampanyasını yapması gerektiğini belirterek, “Bir ‘Hayır’ cephesine ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum” dedi.

‘Evet’çiler ve ‘Hayır’cılar şeklinde iki farklı kampın oluşturulmasını doğru bulmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Yurttaşlar ne kadar ‘Hayır’ derlerse Türkiye o kadar demokratik bir ülke haline gelir” diye konuştu.

CHP TERÖR ÖRGÜTLERİYLE AYNI SAFTA DEĞİL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın göreve gelmesinin ardından Türkiye’nin durumunun daha kötü hale geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Hayır’ diyenler teröre destek veriyor” yönündeki söylemlere de şu yanıtı verdi: “Hükümet ‘Hayır’ diyenleri sayarak, terör örgütleriyle CHP’yi aynı yerde sayarak ‘Bunlar ‘Hayır’cıdır’ diyor. Devletin içine teröristleri kim yerleştirdi? Kim tayin etti bunları? Dönüp şimdi bizi suçluyorlar. Kendilerinin iktidar olduklarının farkında bile değiller.”

DEVLETİN ÇÖKÜŞÜ OLUR

Hükümetin sık sık dile getirdiği ‘çift başlılık’ durumunun referandumdan ‘Evet’ çıkması halinde gerçekleşeceği öngörüsünde bulunan Kılıçdaroğlu, yapılan değişikliklerin devletin çöküşü anlamına geldiğini söyledi:

“Cumhurbaşkanı tarafsız olur. Tarafsızlığıyla topluma güven verir. Bir yargıç atadığı zaman kimse, Neden yargıç atıyorsun? Sen tarafsız davranmadın demez. Ama bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesi var 12’sini kendisi atayacak. Bir partinin genel başkanı bir mahkemeye hakim atarsa o mahkeme adil olur mu? Adalet elden gidiyor. Devlet çöküyor demektir bu.”

MİLLİYETÇİLERİN HAYIR DEMESİ LAZIM

CHP lideri, milliyetçi seçmenlere de ‘Hayır’ deme çağrısında bulundu: “Tüm milliyetçilerin buna hayır demesi lazım. Anayasa’nın ilk dört maddesini değiştireceğiz diyorlar. TBMM kürsüsünde, anayasa görüşmeleri sırasında bunu söylüyorlar. Cumhurbaşkanı’nın danışmanı da bunu söylüyor. Cumhurbaşkanı da bunu söylüyor. Açın bakın. Eyalet sistemini savunuyorlar. Zaten bu geçerse bir sabah kalktığımızda sayın başkan bunu yapabilir, yetkisi var. Fiili duruma gerek yok, yetkiyi veriyoruz zaten. Ben bu endişelerimi Devlet Bahçeli’ye son görüşmemde anlattım. Bu benim tarihi sorumluluğum. Milliyetçi arkadaşların buna bakması lazım, bakıyorlar da zaten.”

BAYRAĞIMIZ MEYDANLARDA OLMAYACAK

Kılıçdaroğlu, referandum kampanyası esnasında CHP bayrakları yerine Türk bayraklarını kullanacağını söyledi: “Kendi bayrağımızı kullanmayacağız. Altı oklu bayrağımız olmayacak meydanlarda. Bu CHP’nin değil Türkiye’nin sorunu. Türk bayrağı olacak meydanlarda.”

ONA SAVCI DENMEZ

Sabah saatlerinde gözaltına alınan ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmesinin ardından serbest bırakılan CHP Parti Meclisi üyesi Sera Kadıgil’e ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Siz Kadıgil’i gözaltına aldınız ve Kadıgil bir avukat. Üç yıl önce Fethullah Gülen’e övgü dizenler o savcı için ne yaptı? Ona savcı denmez, iktidarın kölesi denir. Zaten savcı olsalar anayasaya sahip çıkarlar. Yedi yıl önce atılan tweet’i yeni keşfetmiş gibi davranıyorsa, ona savcı diyemeyiz.”