BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Gelir vergisini kimler öder?

Gelir vergisi ile ilgili bilinmesi gerekenleri Yeminli Mali Müşavir Dr. Nedim Türkmen cevapla.tv izleyicileri için anlattı.

Abone ol

Gelir vergisi nedir? Kimler gelir vergisi ödemekle yükümlüdür? Gelir vergisi nasıl hesaplanır, nasıl ödenir? Gelir vergisi ödemeyenlere nasıl cezalar verilir? Tüm bu soruları Yeminli Mali Müşavir Dr. Nedim Türkmen cevapla.tv aracılığı ile yanıtladı.

Ülkemizde gelir vergisi mükellefi 1 milyon 750 bin kişidir. Gelir vergisi mükellefi olabilmek için, ticari kazan, zirai kazanç, meslek kazancı, ücret, gayrimenkul sermaye kazancı, menkul sermaye iradı ya da diğer kazançlardan elde etmek gerekmektedir. Yani 7 gelir unsurundan birini elde ederseniz gelir vergisi mükellefi olursunuz.

Gelir vergisi mükellefleri nasıl vergilendirilecek diye baktığınızda geçmiş takvim yılıdır vergilendirme dönemi. Yıl bittikten sonra izleyen yılın mart ayında beyanname verilir. Temmuz ayında iki taksitte gelir vergisi ödenir.

Ödemezseniz yüzde 1.40 gecikme zammı, eğer beyanname vermezseniz ayrıca takdir komisyonuna sevk, vergi cezası ve usulsüzlük cezaları ile karşılaşmanız mümkündür.

Gelir vergisinde bir çok istisna ve muafiyetler söz konusudur. 1 milyon 750 bin mükellef olmasına rağmen, Türkiye'de daha çok kaynakta kesinti yoluyla vergi alınır. Türkiye'de toplanan her yüz liranın 22 lirası gelir vergisinden alınır. 22 liranın yüzde 68'ini de ücretliler öder.