BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,82
ALTIN 2.442,65
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Kılıçdaroğlu 4 yıl içinde çözecekmiş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununu demokrasi ve özgürlükle çözmek için 4 yıllığına yetki istedi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de 30 yıldır bir sorun yaşandığını,bu sorunun güvenlik önlemleriyle çözülemeyeceğini, belirterek "sorunu demokrasi ve özgürlükle çözeceğiz, sizden 4 yıl için yetki istiyorum" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin bölge toplantısına katılmak için geldiği Diyarbakır'da havalimanında partililerin sevgi gösterileriyle karşılandı. Otelde yarım saat kadar dinlenen Kılıçdaroğlu, daha sonra, "Geleceği birlikte kuruyoruz" sloganıyla düzenlenen ve bölgedeki il başkanlarının katıldığı bölge toplantısına katıldı. Salona girmeden önce bazı vatandaşların ısrarla elini öpmek istemesine izin vermeyen Kılıçdaroğlu, buna engel olamadı. Kılıçdaroğlu, salonda ise, "Devletin başına Kemal gelecek" sloganlarıyla karşılandı.

KADINLAR HUZUR İÇİNDE EŞLERİNİ BEKLEMELİ

Toplantıda ağırlıklı olarak Kürt sorunu ve çözümüne değinen Kılıçdaroğlu, bu konuda hükümetin çözüm yöntemini eleştirirken, partisinin Kürt sorunun çözüm yöntemini Kürt halkına yeteri kadar anlatamadığı için eleştirdi. Ülkede çözülemeyecek hiçbir sorunun bulunmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Yeter ki bir araya gelelim. Saygı içinde birbirimizi dinleyelim. Bir araya geleceğiz, huzur içinde oturup konuşacağız. Diyarbakır 9 bin yıllık bir uygarlık. 27 büyük devlet bu topraklardan gelip geçti. Bu topraklarda kültürlerini, eserlerini bıraktılar. O eserler o kültürler bizim kültürümüz. Tarihimizle her zaman gurur duyduk, gurur duymaya da devam edeceğiz. Diyarbakır'a bakın camisi, kilisesi, cemevi bir arada. Bu kültürü çocuklarımıza öğretmek hepimizin ortak görevidir. Bu ortak görevimizi yerine getirmek için de CHP'ye büyük görevler düşüyor.

O görkemli kimlikten bugün geldiğimiz noktaya bakın. Diyarbakır o zengin kültürden bugün büyük bir yoksunluk yaşıyor. Sosyo ekonomik gelişmişlik açısından 67'nci sırada. Bunu beraber düşünmemiz gerekiyor, neden bu sırada. Kişi başına gelir Türkiye ortalamasının yarısı, işsizlik diz boyu. Diyarbakır'da yüzde 20'lere dayanan işsizlik var. Bu sorunlara çözüm üretmek zorundayız.

HER ÇOCUĞUN İŞİ AŞI OLMALI

Her çocuğun mutlaka işi olmalı, evinde aşı olmalı. Kadınlar huzur içinde eşlerini beklemeli, çalışma yaşamı içinde yer alabilmeli. Diyarbakırlıların yüzde 43'ü mutlak yoksulluk sınırı altında. Buraya bir dönem bir Başbakan geldi. Diyarbakır'da miting yaptı. Bu sırada bir genç 'iş ve fabrika istiyoruz' diye bağırdı. Yok kardeşim sana iş yok diye cevap aldı. Sonra 'size cezaevi yapacağım' dedi. Fabrika değil 'cezaevi yapacağım' dedi. Bu dünya tarihinde bir ilktir bir Başbakan geliyor fabrika sözü değil hapishane sözü verdi. Peki bu sözü verdi ne yaptı. Oyları topladı."

50 LİRA İÇİN SENİ O KUYRUĞA DİZEN NAMERTTİR

Kılıçdaroğlu, bütün Diyarbakır, Urfa, Vanlılara seslendiğini belirterek, "İşsizlik mi var, evet var. Evet sizden sadece bize 4 yıl yetki vermenizi istiyorum. Bize 4 yıl yetki verin. İşsizlik belasından bu ülkeyi kurtaracağım. Yoksulluk var. 50 lira için kadınları sabahtan akşama kadar PTT önünde kuyruğa diziyorlar. Bütün kardeşlerime sesleniyorum. 50 lira için seni o kuyruğa dizen namerttir. Ben bunu yapmayacağım. Hiçbir zaman kimse para için kuyruğa girmeyecektir. Aile sigortan olacak. Gideceksin memur gibi paranı çekeceksin. CHP'nin sözüdür bu. Bunu aklının bir köşesinde tut yoksul kadın kardeşim. Sen neden kuyruğa gireceksin ve kendi yoksulluğunu göstereceksin. Bizim kültürümüzde sağ elin verdiğini sol el göremeyecek. Bunları şunun için anlatıyorum. Adalet denen bir kavram var. Komşum açsa ben ses çıkarmıyorsam bunda adalet yoktur. Yoksulun yoksulluğunu teşhir etmek bizim adaletimizde yoktur" dedi.