BIST 9.916
DOLAR 32,54
EURO 34,85
ALTIN 2.446,91
HABER /  GÜNCEL

Başbakanlıktan yalanlama: IŞİD Türkiye'den geçmedi

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'yi ele geçirmeye çalışan İslam Devleti (IŞİD) militanlarının sınırın Türkiye tarafından geçerek bir intihar saldırısı düzenledikleri iddiası Başbakanlık tarafından yalanlandı.

Abone ol

Suriye'nin Türkiye sınırındaki Kürt kenti Kobani'yi ele geçirmeye çalışan İslam Devleti (IŞİD) militanlarının sınırın Türkiye tarafından geçerek bir intihar saldırısı düzenledikleri iddiası Başbakanlık tarafından yalanlandı.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Suruç Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, IŞİD’in Mürşitpınar sınır kapısı da dahil olmak üzere Kobani’nin pek çok yerinde eş zamanlı saldırılar gerçekleştirmekte olduğu bilgisi teyit edildi.

Saldırılardan birinin sınır kapısının Suriye tarafında bomba yüklü araçla gerçekleştirildiği ifade edilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Söz konusu saldırıda, aracın Türkiye topraklarından geçerek sınır kapısına ulaştığı iddiaları tamamen yalandır. Birtakım iddiaların aksine, hiçbir resmi yetkilinin bomba yüklü aracın Türkiye’den geçtiğine dair bir beyanı olmamıştır."

Açıklamada sınır bölgesinde güvenlik güçlerinin teyakkuzda olduğu da belirtildi.

Basın mensuplarının konuşlandığı tepenin güvenlik gerekçeleriyle boşaltıldığının da altı çizildi.

Halkların Demokrasi Partisi HDP, IŞİD saldırısının Türkiye toprakları üzerinden yapıldığını öne sürmüş ve IŞİD'in "devlete ait bir saha olan Toprak Mahsulleri Ofisi'nde üstlendiğini" iddia etmişti.

Partiden yapılan yazılı açıklamada, "dördüncü bir cephenin açılması ortaya son derece ciddi sorunlar çıkaracaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

BBC Türkçe Servisi'ne konuşan Kobani Eşbaşbakanı Enver Müslim de IŞİD'in "(sınırın) Türkiye tarafından Kobani'ye soktuğu bombalı aracı patlattığını" öne sürmüştü.

Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada iddiaları yalanlamış ve IŞİD saldırısının Türkiye sınırından değil Kobani sınırından gerçekleştiğini belirtmişti.

Şiddetli çatışmalar

Kobani'yi ele geçirmeye çalışan IŞİD militanları sabah saatlerinde iki intihar saldırısı düzenledi.

Saldırıların ikisi de Türkiye sınırı yakınlarında meydana geldi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sabah saatlerinde Mürşitpınar sınır kapısı yakınlarında patlayıcı yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendiğini, ardından da IŞİD militanları ile Halk Savunma Birlikleri (YPG) arasında çatışmaların başladığını belirtti.

Gözlemevi, aynı bölgede bunu ikinci bir intihar saldırısının izlediğini, ayrıca kentin güneyinde de patlayıcı yüklü bir aracın infilak ettiğini kaydetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden Rami Abdülrahman, saldırıların ardından kentte çatışmalar çıktığını, çatışmalarda her iki taraftan en az 30 militanın hayatını kaybettiğini söyledi.

BBC Türkçe'ye konuşan Kobani Savunma Bakanı İsmet Şeyh Hesen, kentte çatışmaların halen devam ettiğini belirtti.

Kentin dört bir tarafında çatışmaların söz konusu olduğunu söyleyen Hesen, "IŞİD Kobani’ye güney tarafından iki ve doğu tarafından bir tankla olmak üzere üç tankla saldırıyor" dedi.

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, IŞİD militanlarının Mürşitpınar sınır kapısına 25 metre kadar yaklaştıkları ifade edildi.

Haberde ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının sınır hattındaki IŞİD mevzilerini bombaladıkları ve Kobani’den ateşlenen 3 havan mermisinin sınırı aşarak Türkiye topraklarına düştüğü de belirtildi.

Habere göre, olayda kimsenin yaralanmadı.