BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,80
ALTIN 2.399,54
HABER /  DÜNYA

KILIÇDAROĞLU 1 MAYIS ELEŞTİRİLERİNİ SÜRDÜRDÜ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Dünkü olaylar, sağduyulu yurttaşların kabul edemeyeceği olaylardır. Bir bayramı İstanbul’da cehennem...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Dünkü olaylar, sağduyulu yurttaşların kabul edemeyeceği olaylardır. Bir bayramı İstanbul’da cehenneme dönüştürmek ancak bir iktidarın gücüyle olur" dedi.
KKTC temasları çerçevesinde Başbakan İrsen Küçük ile bir araya gelen Kılıçdaroğlu, görüşmede İstanbul’da 1 Mayıs olaylarında yaşananlara değindi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Dün Kıbrıslılar 1 Mayıs Emek Bayramı’nı, bahar bayramını barış ve huzur içinde kutladılar. Hükümetin bu konudaki duyarlılığı, hiçbir olayın çıkmaması, Kıbrıs’ta demokrasi ve özgürlüklerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sizler, herhangi bir olay çıkmadan, Kıbrıslıların huzur içerisinde bir bahar bayramı yaşamalarına olanak sağladınız. Sizleri yürekten kutluyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu, "Türkiye’de farklı bir tablo çıktı ortaya. Sizler televizyonlardan izlemişsinizdir. Özellikle İstanbul’da adeta bir sıkıyönetim uygulandı ve farklı bir tablo ortaya çıktı. Bayram yerine kan ve gözyaşı çıktı. Bu da bizim açışımızdan, demokrasimiz açısından da hoş olmayan bir tablo" şeklinde konuştu.

"CHP, KIBRIS’I MİLLİ BİR DAVA OLARAK GÖRÜYOR"
CHP olarak, Kıbrıs’ı milli bir dava olarak gördüklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Kıbrıs Türk halkının yanındayız. Her koşulda sizlere destek vermeyi bir görev olarak kabul ediyoruz. Uzun süredir Kıbrıs’ın bağımsızlığı konusunda mücadele ediyorsunuz. Biz de buna katkı veriyoruz" dedi.
Kılıçdaroğlu konuşmasında ayrıca şunları söyledi:
“Özellikle son yıllarda Kıbrıs’ın bir üniversite ülkesine dönüşmesi de bizi ayrıca mutlu kılıyor. Değişik ülkelerden öğrenciler buraya gelip okuyorlar, kendi ülkelerine dönüyorlar. Onlar herhalde Kıbrıs’ın gönüllü elçileri olarak kendi ülkelerinde anlatacaklardır.
Annan planından sonra AB’nin Kıbrıs’a taahhütleri vardı. Doğrudan ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde. Gerek ben, gerekse çalışma arkadaşlarım, Brüksel’e, Strazburg’a gittiğimde, Avrupalıların doğrudan ticaret tüzüğünün yürürlüğe girmesi konusunda Kıbrıslılara verdikleri sözlerin yerine getirilmesini istiyoruz.
Zaman zaman uluslararası toplantılarda KKTC politikacıları ile de karşılaşıyoruz. Onlarla beraber olmaktan her zaman onur duyuyoruz."

KÜÇÜK: "RUM TARAFI GÖRÜŞMELERİ BEKLETİYOR"
CHP’nin Kıbrıs meselesinde ortaya koyduğu görüşlerin, KKTC’nin politikaları ile örtüştüğünü söyleyen Başbakan İrsen Küçük ise, "Kıbrıs meselesindeki gelişmelere verdiğiniz desteğe teşekkür ederiz" dedi.
Küçük, "Şubat ayında güneyde bir başkanlık seçimi yapıldığını söyleyen Küçük, "Yeni göreve gelen başbakan görüşmeleri bekletmektedir. Ekonomik konulara öncelik vermekte. Kıbrıs görüşmelerini zamana yaymaktadır. Bu bizim açımızdan ekonomik konularla, Kıbrıs görüşmelerinin aynı potaya konulmaması gerekir. Çünkü bu süreç içerisinde ülkelerin ekonomik sıkıntıları olabilir. Her sıkıntı döneminde Kıbrıs meselesini uzatmak ve ertelemek, tabii ki beklentilerimizin olduğu bu dönemlerde doğru politikalar olmadığı görüşündeyiz" diye konuştu.

BASIN MENSUPLARINA AÇIKLAMA YAPTI
KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da bulunan Kılıçdaroğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Dünkü olaylar, sağduyulu yurttaşların kabul edemeyeceği olaylardır. Bir bayramı İstanbul’da cehenneme dönüştürmek ancak bir iktidarın gücüyle olur" dedi.
"AKP bunu yapmıştır. Yaralı insanlarımız var, kamu görevlileri var, şiddet uygulanmıştır, orantısız güç uygulanmıştır, biber gazı, cop... Bunlar bizim kabul edeceğimiz şeyler değil” diyen Kılıçdaroğlu, “Demokrasi diyorsanız, insanların özgürce düşüncelerini açıklamaları gerekir. Hele hele ileri demokrasi diyorsanız, aykırı düşüncelere saygı göstermeniz gerekir. Sayın Başbakan, ’efendim Taksim’e gidenler AKP’ye karşıdır, o nedenle biz izin vermiyoruz’. Ne zamandan beri AKP’ye karşı olmak Türkiye Cumhuriyeti’nde suç oldu. Hangi ceza yasasında böyle suç var. Yapılan uygulama, Türkiye’yi, Türkiye imajını zedelemiştir. Avrupa’da zedelemiştir, uygar dünyada zedelemiştir" ifadelerini kullandı.
"Bu insanlar Taksim’e gitseydi, bir şenlik havası içinde kendi bayramlarını kutlasalardı ne olurdu? Yani illa kan mı akması lazım?” diyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
“Gerginlikten beslenen bir siyasal iktidar olmaz. Siyasal iktidarların temel görevi, anayasal güvence altında, insanların özgürce bayramlarını kutlamalarını sağlamaktır. Anayasa’da gayet açık, gösteri için kimseden izin alınmaz. AKP, Anayasa hükmünü uygulamıyor. Hukuku uygulamayan bir siyasi iktidarın ülkeye demokrasi getirmek gibi bir düşüncesi zaten olamaz.
Bir diktatörlük rejiminde yaşıyormuşuz gibi İstanbul’da, bayramda sıkıyöntemi uyguluyorsunuz. Otobüsleri, metrobüsleri, metroyu, vapurları yasaklıyorsunuz, köprüleri açıyorsunuz. Köprüler ne zaman açıldı? Sıkıyönetim dönemlerinde. Şimdi de benzer bir uygulama var, İstanbul’da AKP hükümeti sıkıyönetim uyguladı. 21. yüzyılın Türkiye’sine yakışan bir tablo değil bu. Gerçekten çok üzgünüm."
(İHA)