BIST 10.471
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.435,01
HABER /  EKONOMİ

Kıdem tazminatınızı nasıl kurtarırsınız?

Hükümet kıdem tazminatı sisteminin değiştirilmesi için çalışma başlattı. Peki bugüne dek tazminat hakkı birikenlerin durumu ne olacak?

Abone ol

Milyonlarca çalışan nefesini tuttu yeni kıdem tazminatıyla ilgili gelişmeleri takip ediyor.

Hükümet, işçi ve işveren sendikaları değişiklikler konusunda çalışmalara başladı. Değişikliklerden sonra çalışma hayatına başlayanlar için durum net fakat ya yıllardır aynı işyerinde çalışıp tazminat hakkı birikenlerin durumu ne olacak?

Bu sorunun yanıtını Hürriyet gazetesi yazarı yanıtladı.

KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNACAK

... Milyonlarca kişinin, geçmiş yıllardaki hizmetleri ile ilgili “kazanılmış hakları” korunacak. Bu kesin" müjdesi veren Kızılot, şöyle devam etti:

"Daha açık bir anlatımla, geçmiş yıllardaki hizmetlerinizin kıdem tazminatını alabileceksiniz. Ancak bununla ilgili ayrıntılar, şu aşamada net olarak belli değil. Ağırlıklı olan eğilim, yeni yasanın çıkıp yürürlüğe girdiği tarihe kadar olan kıdem tazminatının mevcut işverenin sorumluluğunda olması. Ancak, işverenlerin kabul etmesi durumunda, birikmiş kıdem tazminatlarını belli bir süreçte fona devretmesi ve bunu teşvik etmek amacıyla işverene bazı “vergi avantajları” sağlanması da söz konusu olabilir."

DÜZENLEME KAÇ KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun son yayınlanan verilerine göre, Türkiye’de Haziran 2013 tarihi itibariyle, 13 milyon 164 bin 369 SSK’lı (4/a’lı) var. Ancak bunların tamamı İş Kanunu’na tabi değil. Yeni kıdem tazminatı, bunların yaklaşık 12 milyonunu yakından ilgilendiriyor.

BAKAN YENİ SİSTEMİN DETAYLARINI ANLATTI... TIKLAYIN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni kıdem sisteminde yapılması planlanan değişikliklere ilişkin soruları yanıtladı. HABERİ OKU

11048.jpg

TAVAN UYGULAMASI OLACAK MI?

Kıdem tazminatı tavanı, 2013 yılı sonuna kadar 3.254,44 TL. Yeni düzenleme yapılınca da kıdem tazminatının bir tavanı olacak. Ancak bu tutarın, mevcut tavan göz önüne alınarak, düşük oranda yükseltilmesi söz konusu olabilir.

YA İŞVEREN FONA ÖDEME YAPMAZSA?

Yeni düzenlemede kıdem tazminatı devletin güvencesinde olacak. O nedenle, kıdem tazminatı ile ilgili işveren borcu, tıpkı SSK veya Bağ-Kur prim borçlarını ödemeyenlerdeki gibi takip ve tahsil edilecek. Bu durum, kıdem tazminatı ödenmesini engellemeyecek.