BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs'ta kurtarılan göçmenler karaya inmeye ikna edildi

Denizde bulunduktan sonra Güney Kıbrıs'ta bir yolcu gemisi tarafından kurtarılan göçmenler karaya inmeleri için ikna edildi. Göçmenler İtalya'ya gitmek için ısrar edip gemiyi terk etmiyordu.

Abone ol

Güney Kıbrıs açıklarında batma tehlikesi geçirdikten sonra kurtarılan 300 kadar sığınmacı, polis tarafından karaya çıkmaları için ikna edildi.

Sığınmacılar İtalya'ya götürülmeleri için ısrar ederek, tekneden inmeyi reddediyorlardı.

Küçük bir teknede İtalya'ya gitmeye çalışan çoğunluğunun Suriyeli olduğu düşünülen 300'den fazla göçmen, teknenin kaptanının yardım sinyali göndermesinin ardından turistik bir cruise gemisi olan Salamis Filoxenia tarafından kurtarılmış ve Limasol limanına getirilmişti.

65 kişi tekneden inerek limana ayak basmış, kalanlar ise İtalya'ya götürülmek için gemiden inmemişti.

Salamis Cruise Lines isimli şirketin yetkilisi Kikis Vassiliou kurtarma operasyonu nedeni ile yaşanan zararın yüzbinlerce euro olduğunu söyledi.

Göçmenler için limanda bulunan sağlık görevlileri kurtarılanlardan sekizinin susuzluk yaşadığını, diğer bazılarının ise hafif sağlık problemleri olduğunu söyledi.

52 çocuk

Kıbrıslı yetkililer, kaçak göçmenler arasında 52 çocuk bulunduğunu açıklamıştı.

Yolcu gemisinin müşterisi yaklaşık 300 Rus ise İsrail'e doğru açılmaya beklerken seyahatları iptal edildi ve Limasol'da otellere yerleştirildi.

Bu yıl kalabalık teknelerle Akdeniz'i geçmeye çalışan göçmenlerin sayısında önemli oranda artış gözlendi. Bunda Suriye'deki iç savaşın sürmesi çok etkili oldu.

Kaçak göçmenlerin önemli bir bölümü İtalya'ya ve Malta'ya gidiyor.

İstikrarsızlığın sürdüğü Libya, Avrupa'ya kaçak geçişte en önemli merkez konumunda.

Ancak Suriyeli kaçak göçmenler açısından, coğrafi yakınlığı nedeniyle Kıbrıs, Avrupa Birliği ülkelerine adım atabilmeleri açısından tercih edilen yerlerden.