BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıslı Türklere Azeri kazığı

Azeri parlamenterlerin çoğunun Kıbrıs oylamasına katılmaması ise Türk heyeti açısından ikinci darbe oldu.

Abone ol

NTV'nin haberine göre, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Kıbrıs tasarısını değişiklik önergeleriyle kabul etti. Tasarıyla Kıbrıslı Türklere uygulanan yaptırımların gözden geçirilmesi çağrısı yapıldı. Ancak Kıbrıslı parlamenterlere politik statü verilmesi reddedildi.

Rum parlamenterlerin önergesiyle değiştirilen maddede Kıbrıslı Türk parlamenterlere AKPM’de temsiliyet hakkı sağlanması öngörülüyordu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin Strasbourg’da yapılan Genel Kurul toplantılarında alınan kararda, taslak metinde Kıbrıslı Türkelere verilmesi öngörülen politik statü teklifi, Rumların verdiği bir değişiklik önergesiyle reddedildi.

Rum parlamenterler, söz konusu önergenin oylanmasından önce söz alarak “Bu önergeyi oylarsanız Kıbrıs’ı bölersiniz” dedi. Rumlar tarafından sunulan ve Genel Kurul’da kabul edilen maddede, Kıbrıslı Türk Parlamenterlerin Avrupa Konseyi toplantılarına Rumlar tarafından temsil edilen Kıbrıs heyetine entegre olarak katılmaları öngörülüyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, kararda, Kıbrıslı Türklere yönelik uluslararası yaptırımların hafifletilmesi ve uluslararası izalosyonun sona erdirilmesi çağrısında da bulundu. Öte yandan oturumu izleyen Kıbrıslı Türk parlamentere söz verilmesi yönündeki önerge de kabul edilmedi.

TÜRKLERE AZERİ SÜRPRİZİ

Kararın en önemli unsuru olan maddenin Rum parlamenterlerin istediği gibi geçmesi, toplantılara katılan Kıbrıslı Türk ve Türk parlamenterler arasında büyük hayal kırıklığı yarattı. Özellikle AKPM üyesi 12 Türk parlamenter, Kıbrıslı Türklerin 24 Nisan halk oylamasındaki “evet” oyu sonrası Avrupa’da oluşan olumlu havanın Strasbourg’da politik tanınma konusunda pozitif etki oynayacağı beklentisi içindeydiler.

AKPM üyesi Azeri parlamenterlerin çoğunun “Başkan Aliyev Strasbourg’da” gerekçesiyle Kıbrıs oylamasına katılmaması ise Türk heyeti açısından ikinci darbe oldu. Rumların ilk başta Kıbrıslı Türkler lehinde esen havayı yoğun lobi faaliyetiyle kendi lehlerine çevirmeleri de gözlerden kaçmadı.

TÜRKLERE ‘EVET’ KUTLAMASI

Avrupa Konseyi Parlamanterler Meclisi’nde onaylanan tasarıda Kıbrıslı Türkler “evet” oyu için kutlandı. Başta AB ve Avrupa Konseyi ve BM olmak üzere, uluslararası topluma, Kıbrıslı Türkleri izolasyondan kurtarmak için açılım çağrısı yapıldı.