BIST 11.061
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.501,77
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs halkı Çiçek'ten nefret ediyor!

Milliyet Gazetesi'nin Kıbrıs kökenli yazarı Metin Münir, bir başka açıdan Kıbrıs gerçeğini anlattı...

Abone ol

Radikal Gazetesi'nden Ezgi Başaran'a konuşan Kıbrıs kökenli yazar Metin Münir, ada halkının sosyal psikolojisini anlattı: "Kıbrıslıları para veya kemer sıkma politikası değil Ankara'nın stili rahatsız ediyor."

Münir'in tespitleri bununla da sınırlı değil.

Bugün sokakta bir Adalı'ya sorsam; Türkiye'yle ilgili ne hissediyorsunuz, cevap ne olur? Öfke, kırgınlık, küskünlük, minnet, sevgi, bıkkınlık. Hangisi?

Hepsi, derdim

Cemil Çiçek'in "Hem istemiyorlar hem de gönderdiğimiz parayı alıyorlar" sözleri nasıl bir tepki yarattı?

Cemil Çiçek Kıbrıslılardan nefret ediyor. Sanırım Kıbrıslılar da ondan. Çiçek bu sözleriyle sorunu sloganlaştırıyor. Gerçek sorunun ne olduğunu ondan daha iyi kimse bilemez çünkü KKTC-TC ekonomik programının başındaki kişi odur. Kıbrıslıları para veya kemer sıkma politikası değil Ankara'nın stili rahatsız ediyor.

ADALININ UFKU MAVİ EVİ GÜNEŞLİDİR

Adalı olmak ne demektir?


Adalı olmak biraz deli olmak demektir. Bütün adalılar biraz kaçıktır. Adalının ufku her zaman mavi, evi güneşlidir. Kendine gülmesini bilir. Kafası gerçekten çok dedikodu ile doludur. Camiye gittiğinde, bayramları saymazsak, ya bir sevdiğinin cenazesi vardır.

Türkiyelilerin gelmesi Adalı kültürünü nasıl değiştirdi?

Biraz önce saydığım iyi kötü bir çok özelliğin değiştiğini sanmıyorum. Bence sonunda gelenler adalı olacak. Çünkü adalı olmak, olmamaktan daha keyiflidir. Özgürleştirir, mutlu eder.

Ada'ya göç etmiş Türkiyeli'nin bir portresini çizer misiniz? Niye geliyor, Türkiye'nin neresinden geliyor, sosyo-ekonomik durumu ne?

Tek bir porte yok. 1974'ten sonra getirilenlere ev, toprak ve vatandaşlık verildi. Bunlar adalı olma yolunda. Diğerlerinin çoğu Türkiye’de işsiz ve yoksul olup adada iş ve gelecek arayanlar. Yoksul, çok çocuklu, geleneksel, iyi eğitimli değil falan filan. Ada’da şimdi onlar çoğunlukta. Ücretli işleri dolduranlar da onlar, hapishaneleri de.

Denktaş'ın 1970'lerde Adalılara ettiği "Türk olacaksınız. Daha da olacaksınız" sözünün ardında nasıl bir mantık, ne tür bir ideoloji vardı?

Çok basit: Adanın Kuzey kısmını Türkleştirmek. Denktaş için önemli olan Türklüktür. Kıbrıslı Türklük değil. Kıbrıslılar adayı terkediyor dendiğinde "Giden de Türk gelen de," diyen de o’dur.