BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.445,94
HABER /  GÜNCEL

Kerry IŞİD'e karşı koalisyon turuna Bağdat'tan başladı

ABD Dışişleri Bakanı Kerry IŞİD'e karşı koalisyona destek aramak için Orta Doğu'da. Irak'ın yeni Başbakanı Abadi ile görüşecek olan Kerry daha sonra Suudi Arabistan'da Türkiye, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileriyle görüşecek.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry adını İslam devleti olarak değiştiren IŞİD örgütüne karşı oluşturulacak koalisyona destek aramak için Orta Doğu'da.

İlk durağı Irak'ın başkenti Bağdat olan Kerry, bugün ülkedeki birlik hükümetinin kurucusu ve yeni Başbakan Haydar el Abadi ile görüşecek.

ABD, IŞİD'e karşı daha kapsamlı destek verilmesi için Irak'ta kapsayıcı bir hükümetin ön koşul olduğunu söylüyordu.

ABD Başkanı Barack Obama da dün Kongre liderleriyle yaptığı görüşmenin ardından IŞİD'e karşı operasyon düzenlemeye yetkisi olduğunu ifade etmişti.

Obama bu operasyonların Kongre onayına ihtiyaç olmaksızın yapılabileceğini söyledi.

Obama'nın bugün IŞİD'e karşı mücadelede yol haritasını açıklaması bekleniyor.

IŞİD Suriye'deki iç savaştan faydalanarak ülkenin kuzeyinde güçlenmiş ve ardından Irak'ta geniş bölgeleri hakimiyeti altına alıp 'hilafet' ilan ettiğini açıklamıştı.

Son bir ay içerisinde iki ABD'li gazeteciyi başlarını keserek öldüren IŞİD, ABD'nin hava operasyonlarının devam etmesi halinde Batı ülkelerinin hükümetlerini, Batılı rehineleri öldürmeye devam etmekle tehdit etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Bağdat'taki temaslarının ardından Suudi Arabistan'a geçecek ve aralarında Türkiye'nin de olduğu bölge ülkelerinin temsilcileriyle görüşecek.

Suudi Arabistan'dan destek arayışı

ABD'nin oluşturulacak koalisyonda özellikle Suudi Arabistan'ın desteğini yanına almayı hedefliyor.

Irak'ın Sünni komşularının IŞİD tehdidini mezhep farkı gözetmeksizin ele alması gerektiğini söyleyen Washington, komşu ülkelerden askeri, mali ve siyasi destek talep ediyor.

Ancak Batılı ülkeler özellikle Suudi Arabistan'ın Işid'e finansal destek sağladığından şüpheleniyor.

Suudi Arabistan ise bu iddiaları reddediyor.

Ülkenin Londra Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada "Suudi Arabistan bu tür terör örgütlerini desteklemiyor çünkü halihazırda bu örgütlerin hedefleri arasında yer alıyor" dendi.