BIST 10.313
DOLAR 32,23
EURO 34,78
ALTIN 2.454,56
HABER /  GÜNCEL

Kerry ilk yurtdışı gezisine başladı

Amerika Birleşik Devletleri'nin dışişleri bakanı olarak ilk yurtdışı gezisine çıkan John Kerry, 11 günde 9 şehirde görüşmelerde bulunacak.

Abone ol

John Kerry, ABD Dışişleri Bakanı olduğundan beri çıktığı ilk yurtdışı gezisine başladı. Kerry'nin Avrupa ve Ortadoğu'da yapacağı görüşmelerin gündeminin ilk sıralarında Suriye'deki çatışmalar var.

Kerry gezisi sırasında aralarında İngiltere, Fransa, Türkiye ve Mısır'ın da bulunduğu dokuz ülkede temaslarda bulunacak.

Almanya'nın başkenti Berlin'de kendisi Suriyeli muhalifler ve onlara destek veren ülkelerin temsilcileriyle görüşecek.

Kerry, gezisini Suriye başkanının görevinden ayrılmaya ikna etmeye kullanmak istediğini söylemişti.

Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin serin olduğu bir dönemde Kerry Berlin'de Rus meslektaşı Sergei Lavrov'la da görüşecek.

Deneyim

ABD, Rusya'nın Suriye Başkanı Beşar Esad'ı uluslararası toplumda yalnız kaldığı yönünde ikna etmesini istiyor.

Eski Massachusetts senatörü ve 2004'de Başkan adayı olan Kerry, ülkesinin dış ilişkilerini yakından takip etmekteydi. Kendisinin yaklaşık otuz yıllık Senato Dış İlişkiler Komitesi üyesi deneyimi bulunmakta.

Kerry, Paris, Roma ve Ankara'nın da aralarında bulunduğu başkentlerde dışişleri bakanları ve liderlerle görüşüp daha sonra Kahire, Abu Dabi ve Riyad gibi Ortadoğu şehirlerini gezecek.

Kerry her ne kadar Türkiye, Mısır ve Suudi Arabistan'da Ortadoğu barış sürecini görüşecek olsa da kendisi bu gezisinde İsrail veya Filistin'i ziyaret etmeyecek.

Başkan Barack Obama'nın gelecek ay İsrail'e gitmesi bekleniyor.

İran'ın tartışmalı nükleer programı da yeni dışişleri bakanının gündeminde. Amerikalı, İngiliz, Çinli, Fransız, Alman ve Rus yetkililer Salı günü Kazakistan'da İranlı temsilcilerle görüşüp ülkeyi nükleer programını kısması yönünde ikna etmeye çalışacak.