BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,74
ALTIN 2.498,49
HABER /  GÜNCEL

Kerkük'te Kürt bayrağı! Vali ateşle oynadı neler oluyor?

KERKÜK Valisi talimat verdi, tüm kamu kurumlarına Kürdistan bayrağı çekildi. Kerkük valisi ateşle oynarken, Türkiye tepki gösterdi. Kerkük'ten ise 'küstahça' bir yanıt geldi.

Abone ol

KERKÜK'te bir oldu bitti sahneleniyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı Kerkük valisinin emri ile Irak bayrağıyla birlikte göndere çekilmeye başlandı. Resmi kurumlara da Kürdistan bayrağı yerleştirildi. Türkiye buna tepki gösterince Kerkük yönetiminden küstah bir yanıt geldi. 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesud Barzani''nin atadığı Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, önce kentteki kamu kurumlarında Kürtçe'yi 'zorunlu dil' yaptı. Barzani'nin valisinin ikincis hamlesi ise  kentteki tüm kamu kurum binalarına Kürt bayrağı çekilmesi oldu. Artık Irak bayrağı ile birlikte Kürdistan bayrağı göndere de çekiliyor.

Kerkük Valisi azıttı! Kürdistan bayrağı saat 16.30'da...

TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ
Kerkük Türkmenleri 'vali ateşle oynuyor' diyerek tepki gösterirken Türkiye Dışişleri Bakanlığı da açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, bayrağın Kerkük'ün çok kültürlü kimliğini aşındırma riski bulunduğunu kaydetti.

Müftüoğlu, "Bu süreç işletilmeden Kerkük’ün statüsüyle ilgili olarak yapılacak tek taraflı tasarrufların Irak’taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar vermesi tehlikesi bulunmaktadır. Bu tür girişimlerin Irak’ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliğinin vücut bulduğu Kerkük’ün çok kültürlü kimliğini de aşındırma riski bulunmaktadır.​" ifadelerini kullandı.

KERKÜK'TEN KÜSTAH YANIT : SİZİ İLGİLENDİRMEZ
Kerkük İl Meclisi üyesi Ahmed Askeri bu açıklamaya yanıt verdi. Askeri, “Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması Irak ve Kürdistan’ın  içişlerine müdahaledir. Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi bir iç meseledir. Hiçbir şekilde Türkiye’yi ilgilendirmez” diye konuştu.

KERKÜK VALİSİ ATEŞLE OYNUYOR
Kerkük Valisi resmi kurumlara Kürdistan bayrağı kararını Irak anayasası uyarınca aldığını öne sürdü. Kerkük Valiliğinden yapılan yazılı açıklada şöyle "Kentteki tüm resmi yazışmaların bundan sonra Arapça ve Kürtçe olarak yapılması kararı aldık. Bu karar Irak anayasasına göre alınmıştır" denildi. Açıklamada, karara uymayan tüm kurumlar hakkında da soruşturma açılacağı eklendi.

KERKÜK'ÜN DURUMU
Irak'ın kuzeyinde yer alan Kerkük, Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında 140'ıncı madde kapsamında tartışmalı bölge sayılıyor. Kerkük İl Meclisi'nin kararıyla kentte halihazırda Arapça, Kürtçe, Türkmence ve Süryanice resmi dil kabul ediliyor. IŞİD'in Haziran 2014 tarihinde ülkenin 2'nci büyük kentti Musul ve diğer bölgeleri ele geçirmesinden sonra, IKBY'ye bağlı Peşmerge güçleri Kerkük başta olmak üzere tartışmalı bölgelerin büyük çoğunluğunu kendi hakimiyetine aldı. Kerkük kenti aynı zamanda Duhok kentinden sonra en çok iç göçmen barındıran 2'nci kent konumunda. Vali Kerim, eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro üyesi.