BIST 10.604
DOLAR 32,23
EURO 35,05
ALTIN 2.489,79
HABER /  DÜNYA

’’Kerkük’e gitmemizi uygun görmediler’’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Irak’a yapılan ziyaretin olumlu olduğuna değinerek, “Irak makamları, durum sıkıntılı olduğu için ...

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Irak’a yapılan ziyaretin olumlu olduğuna değinerek, “Irak makamları, durum sıkıntılı olduğu için ve ayrıca gideceğimiz günlerde ek istihbarat aldıkları için Kerkük’e gitmemizi uygun görmediklerini belirttiler” dedi.

’’KAPILARIMIZ ARDINA KADAR AÇIK DİYEN BİR IRAK’’
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyareti sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı. Irak’ta güzel bir konukseverlik gördüklerini belirten Loğoğlu, Türkiye- Irak ilişkilerinin geliştirilmesi bakımından ziyaretin ferahlatıcı ve verimli geçtiğini söyledi. Irak’a milletvekillerinden, işadamlarından ve medya mensuplarından oluşan bir heyetle gittiklerinin kaydeden Loğoğlu, Bağdat’ta en yüksek düzeyde kabul gördüklerini ve Başbakan Maliki ile birlikte 3 ayrı başkan yardımcısı, meclis başkanları ve bütün siyasi partilerle ayrı ayrı görüşme yaptıklarını ifade etti.
Ziyarette CHP’nin dostluk, iyi ilişkiler kurma arzusu içinde olan bir Irak bulduklarını ifade eden Loğoğlu, “Bize kapılarımız ardına kadar açık diyen bir Irak bulduk. Ancak Hükümetin Irak’a yaklaşımını değişik açılardan eleştiren bir Irak bulduk. Ayrıca Irak, Türkiye’yle sadece dost olmak istemiyor. Bütün enerji ihtiyacını da karşılayabiliriz diyorlar. ‘Türkiye Hükümeti açık kapılarımız varken, pencereden girmek istiyor’ diyorlar” açıklamasında bulundu.
Eleştirilerin daha çok Irak’ın iç işlerine müdahale noktasında toplandığını ifade eden Loğoğlu, “Bu bağlamda ellerinde bilgi ve belgelerin olduğunu ifade ettiler” dedi. Su sorununu ciddi bir konu olarak gündeme getirdiklerini ifade eden Loğoğlu, “Ziyaretimizde işadamlarını ön plana çıkardık. Türkiye’nin izlediği ve Irak tarafından yanlış olarak algılanan Türkiye politikasının faturasını işadamlarımız ödüyor. Daha büyük projelere imza atmaya hazır olan Türk işadamlarına zorluk çıkarıyorlar. Biz bunu aşmak için işadamlarımızın Irak’ın misafiri olduğunu ve Hükümeti değil, Türk halkını temsil ettiğini söyledik. Sözlerimizin olumlu oldu ve Irak yatırım Konseyi Başkanı iş adamlarımızla toplantı yapıp sorunlarına değindi” diye konuştu.
Ziyaretle işadamlarının önünü açarak karşılaştıkları sorunların giderilmesini amaçladıklarını belirten Loğoğlu, Bağdat’ın sıkıntılı bir manzarada olduğunu ve bu büyük hazineyi görmezden gelemeyeceklerini, bu konudaki görüşleri Hükümetle görüşerek, Irak’a sahip çıkacaklarını söyledi. Irak’ta kendilerine yapılan ziyaretin, 2011 yılından bu yana yapılan tarihi bir ziyaret olduğunun söylendiğini açıklayan Loğoğlu, bu durumdan memnuniyet duyduklarını söyledi.

’’DURUM SIKINTILI’’
Açıklamasının ardından bir gazetecinin “Kerkük ziyaretinizin iptal edilmesine yönelik, Kerkük İl Meclis Başkanı Hasan Turan’ın Irak Hükümetinden kendilerine karşılama talimatının gelmediği açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusuna Loğoğlu, şu cevabı verdi: “Irak makamları, Kerkük’te ki durum sıkıntılı olduğu için ve ayrıca bizim gideceğimiz günlerde ek istihbarat aldıkları için gitmemizi uygun görmediler, Irak’a indiğimiz andan itibaren program değiştirildi. Nedenini sorduğumuzda ise yine güvenlik önlemi nedeniyle olduğunu söylediler. Orada askeri araçlarla seyahat ettik. Bu da üzücü.”
Diğer bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan’ın bir televizyon programında ağlamasını ve programın yarıda kesilmesini değerlendirmesini istemesi üzerine Loğoğlu, “Başbakan’ın ağlaması insani bir tepki olabilir ama üzülmesi gereken çok daha acı tablolar Türkiye’de yaşanıyor, o hisleri öncelikle buradaki insanlarımıza göstermesi gerektiğini düşünüyorum” cevabını verdi.
(İHA)