BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,11
ALTIN 2.513,49
HABER /  GÜNCEL

Keneyle mücadelede yeni yöntem

Malatya'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı hakkında vatandaşlara yönelik eğitim faaliyetleri kapsamında kene kartı dağıtılacak

Abone ol

Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, Malatya'nın KKKA hastalığı açısından endemik bir il olmadığını, bununla birlikte kurum olarak eğitim çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kağıt mendil, bez, naylon veya yaprak ile vakit geçirilmeden müdahale edilmesi gerektiğini ifade eden Şener, kenenin ezilmeden ve patlatılmadan hemen çıkarılması gerektiğini vurguladı.

AÇIK RENK KIYAFETLER GİYİLMELİ

Kenenin çıkartıldığı yerin tentürdiyot ile temizlenmesi gerektiğini belirten Şener, eğitim faaliyetleri hakkında da bilgiler aktardı. Plan dahilinde sağlık personeli tarafından öncelikli bölgelerde hane ziyaretleri gerçekleştirileceğini kaydeden Şener, eğitimler sırasında vatandaşlara kene kartı dağıtılacağını ifade etti. Şener, insanların tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken keneleri kolay fark etmeleri için açık renkli elbiseler giymeleri gerektiğini vurguladı.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Hayvanların üstündeki kenelere çıplak elle dokunulmaması gerektiğine değinen Şener, alınacak tedbirler hakkında bilgiler verdi. Kene tutunması halinde bir insanın 10 gün boyunca kendisini takip etmesi gerektiğini belirten Şener, ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı, kusma ve ishal belirtilerinden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini kaydetti.