BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Kenan Evren'e 'Yahudi' sorusu

12 Eylül askeri darbesine ilişkin davada ara karar verildi...

Abone ol

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı duruşma 17 Ocak 2013'e ertelendi.

Mahkemede ara karar verildi. İşte o kararlar;

Mahkeme kovuşturmanın genişletilmesine karar verdi. Bayrak harekat planı MİT ve TSK'ya sorulacak. Gül Sazak suikastı MİT'e ve Emniyet'e sorulacak. Kanlı 1 Mayıs'da MİT'e sorulacak. Darbe Komisyonu Başkanı Nimet Baş istenilen belgelerin gönderileceğini söyledi.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde müdahiller ve avukatları Kenan Evren 'e soru sormayı, Evren ise sorular karşısında sessiz kalmayı sürdürdü. Yatağında yarı yatar bulunan Evren, çoğunlukla ellerini karnının üzerinde birleştirerek, soruları dinledi.

“YAHUDİLERE GİYDİRİLEN GİYSİLER”

Evren'e yöneltilen sorular ise şunlar:

-Müdahil Avukat Osman Başer: “Abdullah Çatlı'yla, Haluk Kırcı'nın idamını durdurmak için pazarlık yapıldı mı?
*İdam kararlarını imzalarken elinizin titremediği ve 'Allah taksiratlarını affetsin dediğiniz' doğru mu?

*Mamak Askeri Cezaevi'nde, Almanya 'da Yahudilere giydirilen giysileri bize giydirdiniz. Bundan rahatsızlık duyuyor musunuz?”

 -Avukat Mehmet Rıfat Bacanlı: “ Abdullah Öcalan 'ı tanıyor musunuz? Apocular adlı örgütün PKK 'ya dönüşmesinde etkiniz var mı?”

 -Avukat Arif Ali Cangı: “Mahkeme huzurunda 'Beni tarih yargılar' dediniz. Sizin bu sözünüz gazetelerde 'Evren meydan okudu' diye çıktı. Gerçekten siz,huzurunda bulunduğunuz mahkemeye meydan mı okuyorsunuz? Fatsa operasyonunu siz yönettiniz. Fatsa operasyonu gerçekleşinceye kadar Fatsa'daki siyasi cinayetler 7-8'i aşmıyordu. Sizin operasyonunuzdan 12 Eylül 'e kadar 100'e yakın insan öldü. Bu konuda bir özeleştiriniz oldu mu?”


12 EYLÜL İŞKENCE FOTOĞRAFLARI


Kenan Evren'e bu fotoğraflar gösterildi;

12-eylul-un-inanilmaz-iskence-yontemleri-2010-08-31.jpg

12-eylül-işkence-.jpg

BERFO ANA'DAN ÖZÜR DİLEYECEK Mİ?

Müdahil avukatlar Kenan Evren’e Berfo Ana’nın oğlu Cemil Kırbayır’ı sordu. Avukatlar, “Cemil Kırbayır gözaltına alındı ve ardından kendisinden haber alınamadı. Bu noktada bir vicdan azabı duyuyor musunuz? 104 yaşındaki Berfo Ana üç kez bu salona geldi ve oğlunun hesabını sordu. Berfo Ana’dan özür dileyecek misiniz?” dedi. Evren bu soruyu cevapsız bıraktı.

İŞKENCEDE ÖLENLERİN FOTOĞRAFLARI GÖSTERİLDİ :

Avukatlar Kenan Evren'e iskencede ölenlerin fotoğraflarını gösteriyor. Kenan Evren de en küçük bir duygu kıpırdanması yok.

SANIK EVREN:
Avukatlar, 7. Cumhurbaşkanı olduğu için Kenan Evren'e "Sayın Evren" diye hitab ediyor. Ama bir avukat ısrarla "Sanık Ahmet Kenan Evren" diyor.

ABDULLAH ÇATLI SORUSUNA GÜLDÜ

Kenan Evren, avukatların sorularına gülümseyerek "cevap yok" yanıtı verdi. Avukatlar ise Evren'e "Siz bir komutansiniz, cevap vermeme kararınızı değiştirin.." dediler. Buna rağmen Evren "Devlet Başkanı olduğunuz dönemde Abdullah Çatli ve arkadaşları Ermeni terör örgütü ASALA'ya karşı kullanıldı m?" sorusunu sadece dinledi.

EVREN, ABDİ İPEKÇİ SORUSUNA YANIT VERMEDİ

12 Eylül davasına ilişkin duruşmada müdahil avukatlardan Hasan Ürel, sanıklardan Kenan Evren'e, ''Basında yer alan demecinizde, Abdi İpekçi'nin öldürülmesine üzüldüğünüzü belirttiniz. Üzülmenizin nedeni nedir? Cevap verecek misiniz?'' diye sordu. Evren, ''Hayır, cevap yok'' dedi.

10. DURUŞMA BAŞLADI


DURUŞMAYI İZLEYEN FARUK MERCAN'IN İZLENİMLERİ


12 Eylül Davası'nı duruşma salonunda izleyen Kanaltürk Ankara temsilcisi Faruk Mercan kişisel izlenimlerini de aktarıyor.

Mercan'ın bu yorumu ise dikkate değer;

"Nice kudretli darbeciler, diktatörler mahkemede sanık olduklarında kendilerini kurtarmak için diz çöktüler. Kenan Evren'de bu ruh hali yok.. "

12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın 10. duruşması başladı.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar, müdahilliğine karar verilen TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, CHP, MHP ve DİSK'in de arasında yer aldığı bazı tüzel kişilerin avukatları ile diğer bazı müdahiller ve avukatları katılıyor.

GÖRÜNTÜLERİ BUGÜN DE EKRANA YANSITILIYOR

Sanıkların görüntüleri bugün de duruşma salonundaki 4 LCD ekrana yansıtılıyor.

Sanıklar, yansıtılan görüntülerde dün olduğu gibi yataklarında görünüyor.

Duruşmada, sanıkların yanında birer naip hakim bulunuyor. Hakimler, sesli ve görüntülü sistem üzerinden, Evren ve Şahinkaya'nın yanında bulunan kişileri tutanağa yazdırdı.

kenan-evren,-tahsin-şahinkaya-duruşma.jpg
12. EYLÜL DAVASI'NIN İKİNCİ GÜNÜNDE NELER OLDU?
TAHSİN ŞAHİNKAYA'NIN İFADESİ


12 Eylül Davası'nın ikinci gününde Tahsin Şahinkaya ifade vermişti. Şahinkaya'ya "kaynanasının yastık altı" dahi sorulmuştu. Ancak Şahinkaya da Evren gibi hem mahkeme heyetinin hem de avukatların sorularını yanıtlamadı. Şahinkaya'nın cevabını vermediği 7 soru çok önemliydi. (DEVAMINI OKU)

tahsin-şahinkaya-12-eylül-davasi.jpg

12 Eylül davasında yargılanan sanıklardan Kenan Evren, çok konuşulacak bir savunma yaptı. Kenan Evren, duruşmada "Biz, o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık" diyerek kendini savundu. 12 Eylül Davası'nda mahkemenin sorusunu yanıtlayan Kenan Evren, dönemin Cumhurbaşkanı'na verilen uyarı mektubunun, ''muhtıra'' olduğunu söyledi.
()