BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.433,26
HABER /  GÜNCEL

'Kelepçe tak emrini Altınok verdi' iddiası

Sahur operasyonunda tutuklanan eski Terör Müdürü Yurt Atayün, kendisine ters kelepçe takılması emrini İstanbul Emniyet müdürü Selami Altınok'un verdiği iddiasıyla davacı oldu.

Abone ol

22 Temmuz sahur operasyonunda gözaltına alınan polislere yönelik ellerinin tersten kelepçelenmesi ve 8 gün gözaltında tutulmaları nedeniyle soruşturma başlatıldı.

İfade için adliyeye getirilen eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, ellerinin ters kelepçelenmesi ve hukuksuz gözaltı süresi için İl Emniyet Müdürü Selami Altınok ve ilgili şube müdürlerinden şikâyetçi oldu.

İSTANBUL EMNİYET MÜDÜRÜ ALTINOK'TAN DAVACILAR

22 Temmuz sahur operasyonunda yaşananlarla  ilgili polislerin şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı. Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve emniyet amiri Kürşat Durmuş, bu kapsamda müşteki olarak ifade vermek üzere tutuklu bulundukları Metris Cezaevi’nden İstanbul Adliyesi’ne getirildi. Polisler, 8 gün boyunca hukuksuz şekilde gözaltında tutulduklarını ve hürriyetlerinin tahdit edildiğini belirterek İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ve diğer sıralı amirlerden şikâyetçi oldu.

SORUŞTURMAYI BAŞSAVCIVEKİLİ CELEP YÜRÜTÜYOR

Soruşturmayı, özel soruşturma bürosundan sorumlu olan Başsavcı Vekili Selamettin Celep yürütüyor. Dün Metris Cezaevi’nden İstanbul Adliyesi’ne getirilen Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve emniyet amiri Kürşat Durmuş, Başsavcı Vekili Celep’e ifade verdi. Yurt Atayün, ifadesinde “İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, bilindiği gibi İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan bütün şube müdürlerinin amiri olup hukuken sorumludur.” dedi.

'NİYE KELEPÇE TAKMADIN, VALİ SELAMİ ALTINOK'A ANLATIRSIN'

Atayün, kendisinin gözaltına alındığında talimat üzerine ters kelepçelendiğini hatırlatarak, “Komiser Cemal adlı kişi hastaneye sevkimi yapmış. Şahsımın kaçmayacağını bildiği için kelepçesiz işlem yapmıştır. Ama bunu bir şekilde öğrenen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Mustafa Çalışkan, Cemal adlı komiseri arayarak kızgın bir şekilde ‘Niçin kelepçe takmadın, Vali Selami Altınok’a anlatırsın’ dediğini komiser Cemal kendisi anlattı.” dedi.

8 GÜN HUKUKSUZ ŞEKİLDE GÖZALTINDA TUTULDUK

Adliyede hukuksuz bir şekilde 8 gün tutulduğunu vurgulayan Atayün, “Dördüncü günden sonra İstanbul Adliyesi’nde eşya gibi muhafaza altına alındık.” dedi. Bu yolla hürriyetinin tahdit edildiğini vurgulayarak, kendilerini adliyede tutan Selami Altınok ve diğer görevli polislerin cezalandırılmasını istedi.

POLİSLER EVİMDE EŞİMİ TEHDİT ETTİLER

Emniyet amiri Kürşat Durmuş ise 8 gün gözaltında kalmasına rağmen ifadeleri alınamadığı için serbest kalan 17 kişi arasındaydı. Yeni bir delil ortaya konulmadan haklarında tekrar yakalama kararı çıkarılan Durmuş, “Kolluk görevlileri 2 kez evime giderek eşimi yardım ve yataklıktan dolayı işlem yapacaklarını belirterek tehdit etmişlerdir. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında şikâyetçiyim.” diye konuştu.

TEVHİDİ SELAM SORUŞTURMASINI ALTINOK SERVİS ETTİRDİ

Tevhid-Selam terör örgütü soruşturmasıyla alakalı, gizli kalması gereken birtakım bilgilerin basına servis edilmesinde İstanbul Emniyet Müdürü’nün sorumlu olduğunu vurgulayan Durmuş, “Çünkü onun bilgisi ve izni olmadan böyle bir şeyin yapılması mümkün değildir. Benimle birlikte haklarında işlem yapılan kolluk görevlilerine Cumhuriyet tarihinde rastlanmadık şekilde uygulama yapılmıştır. Olağanüstü tedbirler alınmıştır.” değerlendirmesini yaptı. 22 Temmuz’da gözaltına alınan polisler, 4 günlük yasal gözaltı süresi dolmasına rağmen serbest bırakılmamış, adliyede alıkonulmuştu. Gözaltı süreleri dolan emniyet mensupları adliyeden çıkmak istemiş ancak görevli polisler tarafından adliye içinde çembere alınmıştı.