BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kayıp Malezya uçağını arama alanı genişliyor

Neredeyse bir haftadır tüm arama faaliyetlerine rağmen izine rastlanamayan Malezya havayolları uçağının irtibat kesildikten sonra 1600 km. daha uçmuş olabileceği iddia ediliyor. Olayla ilgili senaryolara yenileri ekleniyor.

Abone ol

Kaybolan Malezya Havayolları uçağını Hint Okyanusu'nda arama çalışmalarına destek olacak ABD ekibi bölgeye gitti.

Soruşturmada, uçağın daha önce sanılandan daha uzak bir noktaya gitmiş olabileceği anlaşıldı.

Ancak Malezyalı yetkililer ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Kuala Lumpur'dan Pekin'e uçarken Cumartesi günü kaybolan MH370 sefer sayılı uçakta 239 kişi bulunuyordu.

Sanılandan uzağa gitmiş olabilir

Uçak son olarak hava trafik kontrol noktasıyla, Malezya'nın doğusunda, Güney Çin Denizi üzerindeyken temas kurmuştu.

Arama çalışmalarına desteğini artıran ABD, bir donanma gemisi ile gelişmiş gözetleme donanımına sahip bir hava aracını Hint Okyanusu'na gönderdi.

Malezya hükümetinin talebi üzerine, Hindistan donanması, hava kuvvetleri ve sahil güvenlik ekipleri de arama çalışmalarına katılmaya başladı.

Kuala Lumpur'daki BBC muhabiri Jonathan Head, esrarengiz olayla ilgili çok sayıda asılsız haber yayıldığına dikkat çekiyor.

Ancak son iddialar ABD tarafından ciddiye alınıyor. Bu iddialara göre, Boeing 777 tipi uçak, teması kaybettikten saatler sonra uydulara sinyal gönderiyordu.

Bu veriden hareket eden uzmanlar, uçağın radardan kaybolduktan sonra 1600 km. daha uçmuş olabileceğini hesapladı.

Reuters ajansına isim vermeden konuşan soruşturma yetkilileri, tanımlanamayan bir hava aracının Cumartesi günü Malezya'nın kuzeybatısısında radarda görüldü. Bu aracın kayıp uçak olabileceği üzerinde duruluyor.

Malezya Ulaştırma Bakan Vekili Hishammuddin Hussein, tarama bölgesinin Malezya Yarımadası'nın doğusuna ve batısına doğru genişletildiğini kaydetti.

Hussein, uçağın uydulara sinyal gönderdiği iddiası konusunda yorum yapmaktan kaçındı.

Çin medyasındaki iddialar

Andaman Adaları'nda bulunan Hindistan askeri radar istasyonunun bu büyüklükte bir uçağı tespit etmiş olması gerektiği düşünülüyor.

Uçakta 153 vatandaşı bulunan Çin devleti, arama çalışmalarını yakından takip ediyor.

Çinli yetkililer, hafta başında okyanus üzerindeki bir enkaz kalıntılarına ait uydu fotoğrafları yayımlamıştı.

Malezyalı yetkililer bunların MH370 ile ilgisi olmadığını savunurken, Kuala Lumpur'daki Çin elçiliği fotoğrafların "yanlışlıkla" yayımlandığını belirtti.

Çin devlet telefonu ise Malezyalı yetkililerin söz konusu fotoğrafları yeterince inceleyemediğini öne sürerek, bir savaş gemisinin bölgeye gittiğini olduğunu duyurdu.

Çin medyasındaki başka bir iddia ise Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki sismologların uçağın kaybolduğu bölgede bir "deniz tabanı olayı" tespit ettiği yönünde. Söz konusu bölgede normalde sismolojik aktivitenin az olduğu ve tespit edilen titreşimlerin, denize çakılan uçaktan kaynaklanmış olabileceği söyleniyor.

İngiliz Jeoloji Araştırmaları'ndan deniz yerbilimcisi Dave Long ise BBC'ye yaptığı açıklamada, okyanusa çarpan bir uçağın yaydığı enerjinin hızla suda dağılacağını ve bu kadar küçük dalgalanmaları tespit edebilmek için olay yerine çok yakın olmak gerektiğini belirtti.

Long'a göre, bu titreşimleri tespit edecek kadar bölgeye yakın olan ekiplerin şimdiye kadar enkazı bulmuş olması beklenirdi.