BIST 9.952
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.431,11
HABER /  DÜNYA

Kayıp İranlı fizikçi CIA ajanı mı?

İran ile Amerika arasındaki gergin ilişkileri daha da geren kayıp fizikçilerden birinin CIA ajanı olduğu iddia edildi.

Abone ol

Nükleer çalışmaları nedeniyle ABD ile ilişkileri daha da gerginleşen İran'ın son yıllarda ''kayıplara karışan'' iki nükleer fizik uzmanından biri olan Şahram Amiri'nin, ABD'ye iltica ettiği ve CIA için çalıştığı iddia edildi.

Amerikan ABC News televizyonunun kaynağını belirtmediği haberinde, Haziran 2009'da Umre ziyareti için gittiği Suudi Arabistan'dayken ortadan kaybolan ve bu nedenle Tahran-Riyad ilişkilerinde yeni bir gerginlik nedeni olan nükleer fizikçi Amiri'nin, ''İran'ın nükleer programını baltalamayı amaçlayan uzun vadeli bir operasyonla İran'dan ayrılmasının sağlandığı, halen de CIA için çalıştığı'' ileri sürüldü.

Haberde, İran Nükleer Enerji Organizasyonu'nda çalışan 30'lu yaşlardaki Amiri'nin, ABD'ye iltica ettikten sonra Amerikan yetkililerinin elindeki İran'ın nükleer programıyla ilgili bilgilerin teyit edilmesine yardımcı olduğu iddiası da yer aldı.

CIA SUSUYOR

CIA sözcüsü ise konuyla ilgili yorum yapamayacağını söyledi.

Başta İsrail ve ABD olmak üzere çeşitli ülkeler, İran'ın nükleer araştırmalarının nükleer bomba yapımını amaçladığını iddia ederken, Tahran bu çalışmaların nükleer enerji elde etmek amacıyla yapıldığını savunuyor.

Amiri'nin dışında, İran'ın nükleer sırlarına sahip olduğu belirtilen eski Savunma Bakanı Yardımcısı Ali Rıza Asgari 2007 yılında Türkiye'de bulunduğu sırada kayboldu.

İranlı nükleer bilim uzmanlarından Ardeşir Hüseyinpur 2007'de, evinde gaz zehirlenmesinden, aynı alanda uzman Prof. Mesud Ali Muhammedi ise bu yılın ocak ayında evinin yakınında patlayan bir bombayla hayatını kaybetti.

Tahran, nükleer bilim uzmanlarının kaybolması ve ölmesinden ABD ve İsrail'i sorumlu tutuyor.