BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Kayıp çocuklar için alarma geçtiler

Kaybolan çocukları bulmak ve kayıp vakalarının önüne geçmek için 5 Bakanlık alarma geçti.

Abone ol

Kimi bayramda şeker toplarken ortadan kayboldu, kimi evinin önünde oynarken sırra kadem bastı, kimi de kaldığı yurda bir daha geri dönmedi. Her birinin farklı bir yaşam öyküsü var, ancak kaderleri aynı. Onlar Türkiye’nin kayıp çocukları...

Toplumun vicdanını kanatan kayıp çocuklar için, 5 bakanlık harekete geçti. Kaybolan çocukları bulmak ve bu vakaların önüne geçmek amacıyla Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in yanı sıra, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta bir işbirliği protokolü imzaladı.

Protokolle; kaybolma vakalarına ilişkin bir ulusal bilgi sisteminin oluşturulması ve kayıp çocuk bilgilerinin e-Devlet Kapısı üzerinden sunulması da hedefleniyor.


KURUMLAR ARASINDA AÇIK BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILACAK

Projenin takibini ve kurumlar arası koordinasyonu, oluşturulacak bir Proje Takip ve Yürütme Kurulu sağlayacak. Protokole göre ilgili kurumlar arasında etkin ve açık bilgi paylaşımı yapılacak ancak edinilen bilgiler üçüncü kurum ve şahıslara verilmeyecek. Kayıp yakınlarına duyarlı yaklaşılacak ve bu vakaların önlenmesi için toplum doğru ve zamanında bilgilendirilecek. İlgili personelin rol ve sorumlulukları açıkça belirlenirken; diğer yandan da hizmet içi eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yapılacak.

Protokole imza koyan kurumların ortak yükümlülükleri ise “Başbakanlıkça temin edilecek proje bütçesi kapsamında ‘Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi’nin fiziksel kurulumunun Emniyet Genel Müdürlüğü’nce sağlanması; merkezi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde olan“Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi”nin oluşturulması ve kayıp çocukların kimlik bilgilerinin e-devlet kapısı üzerinden sunulması; kayıp çocuk bilgi sistemi standart veri girişi formatının hazırlanması, kayıp çocuk standart müracaat kayıt formunun hazırlanması; ve “Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi”nin amaca uygun kullanılması konusunda kurumların merkez ve taşra teşkilatlarındaki konuyla görevli personelinin eğitilmesi” olarak belirlendi.

SHÇEK YURTLARDAN İZİNSİZ AYRILAN ÇOCUKLARIN TAKİPÇİSİ OLACAK

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun söz konusu protokolle ilgili yükümlülüklerini anlatan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, şu bilgileri verdi:

“SHÇEK Genel Müdürlüğümüz, önce proje kapsamında oluşturulacak ‘Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi’ne dâhil olmak için kurum içi bilgi sistemi yapılanmasını sağlayacak. SHÇEK, kuruluşlarımızdan izinsiz ayrılan çocuk bildirimlerini e-devlet kapısı şifresi ile yaptıktan sonra, bildirimi takip eden ilk mesai gününde e-imza ile imzalanmış olarak Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesini sağlayacak.

Kurumumuz, SHÇEK’e bağlı kuruluşlarda ve SHÇEK tarafından ruhsat verilen özel kuruluşlarda korunma ve bakım altında olup kuruluşu izinsiz terk eden, ailesine izinli verilip izin süresi sonunda kuruluşa teslim edilmeyen çocukların aileleri ile bir program dâhilinde irtibat kurarak bilgilendirme ve psikolojik destek sağlayacak. Kurum bakımı altında iken kuruluşlardan izinsiz ayrılan, Emniyet birimleri ve ailesi ile irtibata geçildiği halde kendisine ulaşılamayan çocuklara ait bilgilerin kayıtlarının ve bulunduktan sonra düşümlerinin; proje kapsamında yeniden düzenlenecek olan “Kayıp Çocuklar Standart Müracaat ve Kayıt Formu” kullanılarak “Kayıp Çocuklar Ulusal Bilgi Sistemi” üzerinden yapılması da yine SHÇEK Genel Müdürlüğümüz’ün yükümlülükleri kapsamında yer alıyor.

SHÇEK ayrıca kuruluşlarımızdan izinsiz ayrılan çocukların bu davranışlarına neden olan etkenlerin ortaya çıkartılması ve çözümüne yönelik tedbirlerin geliştirilmesinin yanı sıra proje kapsamındaki diğer yükümlülükleri de yerine getirmekten sorumlu olacak.”