BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.455,08
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Kayahan keşfetti, İskender Paydaş’a teslim etti

Sayım Çınar gelecek yıllarda adından daha da çok söz ettirecek Kerem Bayar ile müziğini, gelecek projelerini konuştu.

Abone ol

İNTERNETHABER - ÖZEL İÇERİK
SAYIM ÇINAR
sayimc@superonline.com

Son dönemin yükselen yıldızlarından biri Kerem Bayar. İktisat eğitimiyle birlikte müzik eğitimi de alan, hayata ve müziğe farklı açılardan bakan, repertuarıyla ilgi çeken çok yönlü bir isimle karşı karşıya pop müzik sektörü. Sayım Çınar gelecek yıllarda adından daha da çok söz ettirecek Kerem Bayar ile müziğini, gelecek projelerini konuştu.

İyi albümler yapan birisin ama geride duruyorsun. Bu özel bir tercih miydi?

Geride durduğum doğru bugüne kadar ama kabuğumu da kırma vakti geldi. Düzgün bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Ses yarışmasıyla başladım. Şafak Karaman, Işın Karaca, Mustafa Sandal, Yonca Evcimik’ti jüri. Televizyonda yayınlamadı, Power FM’de yapılan bir yarışmaydı. Binlerce kişinin arasında ilk 30’a seçildim. Böyle çıktım yola.

kerem1.jpg

İyi bir eğitimin var, iktisatçısın.

Evet, ben İngilizce iktisat eğitimi alırken özel sanat okullarında şan eğitimi aldım. Ozan ve Kenan Doğulu’nun babası Yurdaer Doğulu’nun okulunda eğitim gördüm. Solfej ve şan eğitimi aldım. Müzik eğitimimi de tamamladım iktisat eğitimi alırken.

2007 yılında bir giriş yaptın albümle. Şu an Müzmin Bekar ile dinleyicilerin karşısındasın.

İlk albümümü 2007 yılında amatör bir ruhla yaptım. Tüm söz müzikler benimdi. Afet-i Devran ve Aşk Elinden iyi yerlere geldi, sevildi. Ara verdim 2010’da, daha sonra karma bir albüme girdim. Hatıran Bende Kaldı’yı seslendirdim. Maxi single da şimdiye kısmet oldu. Sevdanın Tadı eski bir Yıldız Tilbe şarkısıydı ve hayranları tarafından sevilip sahiplenildi.

“Yıldız Tilbe siyasi bir figür değil, önemli bir müzisyen benim için.”

Yıldız Tilbe’nin son zamanlardaki sosyal medya açıklamalarına ne diyorsun?

Ben onu siyasi bir figür olarak değil, besteci ve söz yazarı olarak görüyorum. Şarkısı da çok güzeldi. İlk albümünün en güzel şarkısı. Siyasi kimliğini göz ardı ediyorum. Müzisyen yönüyle ilgileniyorum.

kerem2.jpg

Müzmin Bekar’da yollarınız İskender Paydaş ile kesişti. Nasıldı bu isimle çalışmak?

İskender Paydaş’a beni yönlendiren Kayahan. Saba Tümer’in programına katılmıştım, orada beni izlemiş ve çok beğenmiş. Evine davet etti, bestelerimi paylaştım, şarkılarımı söyledim. Bana dedi ki bestelerine birlikte bakalım. İskender Paydaş’ı aradı devamında. Hikaye böyle başladı. Benimle ilgili Kayahan keşfetti, İskender Paydaş’a teslim etti gibi haberler çıktı.

Müzmin Bekar nasıl yorumlar alıyor?

Bestesi benim sözleri Erdem Danış dostuma ait. Beraber çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dinleyiciler ilk günden sevdi ve sahiplendi şarkıyı.

“Şarkı sözü yazmak şiir yazmaktan daha zor.”

7 yıldır bu sektördesin. Nasıl anılmaktan hoşlanıyorsun?

Söz yazarı olarak anılmaktan hoşlanıyorum. Şiir gibi aslında. Şarkı sözü yazmak şiir yazmaktan daha zor. Müziğe ve ölçüye oturtmak için olağanüstü bir çaba gerektiriyor. Şarkı sözünde kısa bir beste içinde ifade etmelisiniz duygularınızı.

Remix nasıl oldu?

Oğuzhan Ejderoğlu yönetti, Sercan Ozan önemli bir dj olarak dahil oldu projeye. Amerika’dan benim için geldi Oğuzhan, bu çok kıymetli.

Kerem Bayar konserleriyle de buluşuyor dinleyiciyle.

Kemer’de 3 konser verdim, unutulmazdı benim için. seyircinin ilgisi muhteşemdi. Altın Nar Festivali vesilesiyle oradaydık. Sibel Can, Hadise, Mustafa Ceceli ile birlikte çıktık. Müzmin Bekar da, Sevdanın Tadı da çok beğenildi.

kerem3.jpgİnternet sonrası ortaya çıkan ünlüleri nasıl değerlendiriyorsun, dijital ortam birçok şeyi değiştirdi gibi görünüyor.

Medyada bilinen isimler var ve büyük ilgi görüyorlar. Yeni çıkan birinin kendini göstermesi zor. Farklı şeyler yapmak gerek ama o da bana ters. Ailem, geldiğim sosyal çevre beni farklı davranmaya sevk ediyor. Master yaptım, müzik eğitimi gördüm. Bu zenginliklerle devam ediyorum yola.

Ben şarkı söylemeye başlamalıyım dediğinde ailenden nasıl tepki aldın?

Ailem hep destek verdi, zorlu bir yol olduğunu biliyorlar. Turizmci bir aileden geliyorum, o işi yapmamı tercih ederler tabii.

Edebiyat da müzik de zaman istiyor, değil mi?

Sanatsal çalışmalarla maddi kazanç elde etmek zaman istiyor. Duyurmak zor. Ne kadar iyi şeyler yaparsanız yapın.

Nasıl kırılır sence bu döngü?

Bir şekilde adı geçen isimlerin arasına girmek zorundasınız. Bir kere duyulunca gerisi geliyor.

“Çok yönlü bir sanatçıyım.”

Başka dillerde de şarkılar söylüyorsun.

İtalyanca, İspanyolca, aryalar, opera parçaları söylüyorum. Türk sanat ve halk müziği icra ediyorum.

Bundan sonraki hedeflerinden söz edelim isterim.

Kendi bestelerimi yaparak devam etmek istiyorum. Bir isim oluşturmak istiyorum. Dinleyicilerle buluşmak istiyorum.

“En büyük tatmin dinleyiciyle iletişim kurabilmek.”

Başarının ölçütü nedir sence?

Bir konser verdiğinizde dinleyiciyle iletişim kuruyorsanız, şarkılarınızı söylüyorsa izleyenler, bu bir başarıdır. En büyük tatmin bu benim için.

Popüler müzikle ilgilenen insanları nasıl değerlendiriyorsun? Yeni popüler kültür nasıl?

Kendi kuşağımda herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor. Kötüler tutulabiliyor ve anlamıyorum. Ben hep müzik tarafından bakıyorum işe. Medyanın çok etkisi var. Müzikal değeri olmayan insanların farklı yerlerde olması tuhaf.

kerem4.jpgHürriyet eklerde Onur Baştürk şarkı söylüyor. Farklı sektörlerden isimlerin müziğe dahil olmasını nasıl değerlendirmeli?

Herkes kendine göre bir şeyler yapmak istiyor yalnızca bir sektöre bağlı kalmak istemiyor. Bunu anlayabiliyorum.

Gazetecilerin popüler müzikle buluşması çok yaşanıyor. Ömür Gedik de başka bir örnek.

Popüler bir arena müzik. Daha popüler oluyorsunuz sahneye çıkınca. Yetenek ilgi ve bağlantı varsa, imkan varsa çıkıyorlar.

“Nilüfer’in Ankara’nın Bağları’nı söylemesi beni çok şaşırttı.”

Sabah programlarında öyle bir dinleyici kitlesi var ki farklı bir kesime hitap ediyor. Her müzikle ker kitle yakalanabilir mi?

Popüler müzik en çok dinlenen ama en az dinlenen bir yandan da. Ankara’nın Bağları en çok dinlendi bu sene örneğin. Nilüfer bile konserinde bu şarkıyı söyledi. Alışık olmadığımız bir tarzdı. Beklemiyordum ama demek ki kitle bunu istiyor. Ben de konserlerimde geri duruyordum ama Nilüfer bile söylediyse ben de söylerim dedim. Algılar değişiyor zamanla.

“Çok çabuk zirveye çıkılıyor ve çok çabuk düşülüyor.”

Tarkan, Mustafa Ceceli, Murat Boz, Yıldız Tilbe, Sezen Aksu gibi isimler var. Yeteri kadar ilgi görmüyor kalan isimler. Genel bir düşüş var sektörde, çok mu çabuk tüketiyoruz?

Çok büyük bir isminiz yoksa unutulabilirsiniz. Çok çabuk zirveye çıkılıyor ve çok çabuk düşülüyor. Kalıcı olmak için bir şeyler yapmak lazım. Eser üretmek lazım. Bir şekilde magazin değerinizi koruyacaksınız ya da. Bazen müziğin bile önüne geçiyor magazin.

Bazıları magazin olmadan yaşamıyor.

Sosyal medyadan kendi magazinlerini yapıyorlar çoğu da.

“Ozan Çolakoğlu’yla görüştüm konuyu. Bestesini okumak isterim Gülşen’in.”

Yakın dönemde Kerem Bayar’dan neler bekleyebiliriz?

Yeni albüm çıkaracağım, yeni bir maxi single. Önemli birinden bir beste almayı düşünüyorum. Gülşen olabilir. Sevdiğim takip ettiğim isimler var. Beraber çalışmak isterim. Ozan Çolakoğlu’yla görüştüm konuyu. Bestesini okumak isterim Gülşen’in.