BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Kato dağında alışılmadık sesler

Şırnak'ta çözüm süreci ve silahların susmasıyla birlikte 25 yıldır sivillerin giremediği yaylalar şenlendi.

Abone ol

Uzun yıllır çatışmaların eksik olmadığı ve silah ile bomba seslerinin geldiği Şırnak'ın Kato Dağı eteklerinde artık kuzulerin sesi geliyor.

Şırnak Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri vatandaşların yaylalara rahat çıkmaları için iş makineleriyle yolları açıyor.

Şırnak'ın Bestler-Dereler bölgesi, Herekol Dağları ile Beytüşşebap Kato Dağı'na ve yaylalarına vatandaşlar hayvanları ile gidip çadır kuruyor. Yaylaya çıkan Hancer Güngen, "artık huzur istediklerini, ve uzun yıllar sonra yaylalara çıktıklarını belirterek, Herkes artık huzur istiyor. Bu yaylalar bizimdir, şimdi rahat gelmemiz için yollarda açıldı. Yol, huzur demek. Bizim dışımızda çok sayıda göçerde yaylalara çıkmak için gelmiş" dedi.

BARIŞ ORTAMI OLMASAYDI ÇIKAMAZDIK

Abdullah Acu ise, 25 yıldan beri bu yaylalara gelmediklerini ifade ederek, "Yeni bu sene biz geldik. Bu ortamın bozulmaması ve huzurun devamı için dua ediyoruz. Biz eşitlik içinde huzur ve barış istiyoruz. Ölmek ve yaralanmak istemiyoruz. Bu yaylalarımıza yol getirdikleri için Valiliğe teşekür ediyoruz" dedi. Mehmet Şefa Bayat da, çözüm süreci ve silahların susması sayisende yaylarla çıktıklarını ifade ederek, "Bu barış ortamı olmasıydı buralara çıkamazdık. Çünkü can güvenliğimiz yoktu. Herkes bunu biliyor. Şu anda bu dağlarda ve yaylalarda silah yerine kuzuların sesleri geliyor. Artık yaylarlımız çarşı gibidir. Kimse artık silah sesi istemiyor hayvan sesi istiyor, huzur istiyor eğer silah sesleri varsa kimse huzurlu olmaz" dedi.

VALİLİĞE TEŞEKKÜR

Herekol Dağı eteğinde bulunan yaylanın sahibi Şırnak merkez Toptepe Köy Muhtarı Mustafa Güngen ise, yaylalarına yol getiren Şırnak Valiliğine teşekkür etti. Güngen, "25-30 yıldan beri biz yaylarlımıza çıkamadık. Bu güzel bir hizmettir. Buradaki insanlarımız artık araçla gelip buralarda kenger topluyorlar. Bu yol Herekol ve Bestler-Dereler güzergahında gidecek. Başlatılan süreç nedeniyle sayın Başbakanımıza ve BDP lideri Selahattin Demirtaş ile bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Hakikaten çok güzel bir şey oldu. Artık biz kan ve gözyaşı istemiyoruz. Artık herkes rahat bir şekilde yaylasına çıksın. İnan ki 25-30 yıldır insanlarımız çok acı çekti kimse bunu hesaplayamaz" dedi.