BIST 10.139
DOLAR 32,30
EURO 34,86
ALTIN 2.382,47
HABER /  DÜNYA

Katliam tanığı bunalımda

ABD askerlerinin Hadita ilçesindeki katliamınını gören ikinci tanığının anlattıkları herkesi şok etti.

Abone ol

Felluce ve Telafer'den sonra ABD'yi köşeye sıkıştıran üçüncü 'katliam' Hadita... Olay yerine cesetlerin fotoğraflarını çekmesi ve 'temizlik' için gönderilen Amerikalı onbaşı Briones'in anlattıkları ülkeyi şok etti.

Irak'ın Hadita kentinde, bir ABD askerinin öldüğü saldırı üzerine düzenlenen operasyonda tam 15 Iraklı sivil öldürüldü... Geçtiğimiz kasım ayında yaşanan olayı soruşturan Amerikan askeri komisyonu raporunu bu hafta tamamlayacak. Raporun boyutunu etkileyecek ikinci bir tanık daha ortaya çıktı:

15 sivilin öldüğü olay yerini görüntülemekle görevli Amerikan askeri... Los Angeles Times gazetesine konuşan Onbaşı Roel Ryan Briones, o gece gördüğü iki şeyi halen unutamadığını söyledi. Biri, saldırıda ölen arkadaşının cesedi. Diğeri ise vücudunu ceset torbasına koyduğu 10 yaşındaki çocuğun parçalanmış kafası ve botlarına düşen parçalar...

Onbaşı Briones (21) olay gününü şöyle anlattı: "19 Kasım 2005'te hayatımın en kötü iki anısını yaşadım. Sabah saatlerinde yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlamasıyla ölen Amerikan askerlerini toplamak için olay yerine gittik. Orada, bölükteki en yakın arkadaşımın parçalanmış cesedini gördüm. Çenesinde büyük bir delik vardı.

Üzerine bir örtü örttüm ve dua ettim. Ardından birliğe döndük. Bir kısım geride kalıp bombayı yerleştiren direnişçilerin evlerini bastı. Sonra bir emirle tekrar Hadita'ya çağrıldık. Görevimiz, cesetleri sayarak işaretlemek, torbalara yerleştirmekti. Bir çavuş, aramızda fotoğraf makinesi taşıyan olup olmadığını sordu. Ben ve Onbaşı Andrew Wright da vardı. Makinenin pili bitene kadar 15 cesedin fotoğrafını çektim..." Briones, üsse döndükten sonra makinesini odaya bıraktığını ve geri almaya gittiğinde fotoğrafları sildiğini söyledi.

"Resimlerin herhangi bir bilgisayara aktarılıp aktarılmadığını bilmiyorum. Elimde hiçbir kopya yok. Çünkü evimin askerler tarafından aranmasını istemiyorum" diyen onbaşı, görevi bittiği için evinde. Annesi Susie ise, oğlunun büyük bir travma yaşadığını söyledi. "Yataklarında uyuyan çocukların cesetlerini toplamak zorunda kalmış. Geceleri kabuslar görüyor. Beni uyandırıp 'Anne, botlarımı temizleyemiyorum, temizleyemiyorum' diye bağırıyor." Irak'tan döndüğünden beri psikolojik sorunlar yaşadığını, alkol tedavisi gördüğünü söyleyen Briones, "Yaşadıklarım beynimi kemiriyor. Yardıma ihtiyacım var" diyor.