BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.416,57
HABER /  GÜNCEL

Kasparov satranç dünyasının patronu olmak istiyor

Ünlü Rus satranç şampiyonu ve Putin karşıtı Garry Kasparov, Dünya Satranç Federasyonu'nun Başkanı olmak istiyor. Kasparov'un rakibi ise bir dönem uzaylılar tarafından kaçırıldığını iddia eden Putin taraftarı İlyumzinov.

Abone ol

Ünlü Rus satranç şampiyonu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in muhaliflerinden Garry Kasparov, Dünya Satranç Federasyonu'nun Başkanı olmak istiyor. Kasparov'un rakibi bir dönem ise uzaylılar tarafından kaçırıldığını iddia eden Putin taraftarı Kirsan İlyumzinov.

Kasparov ve 19 yıldır federasyonuın başkanlığını yürüten İlyumzinov bugün Norveç'in Tromso kentinde düzenlenecek seçimde yarışacak.

İlyumzinov'u eleştirenler, fenerasyon başkanını 'Kremlin'İn kuklası' olmakla suçluyor.

51 yaşındaki insan hakları aktivisti ve eski dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov ise, Rusya'da Putin'e karşı muhalefet yürüten önemli isimlerden birisi olarak kabul ediliyor.

Kasparov, İlyumzinov'un başkanlığı döneminde Dünya Satranç Federasyonu'nun Kremlin'e ve Putin'e fazla yaklaştığını iddia ediyor ve İlyumzinov'u 'görevini istismar etmekle ve adam kayırmakla' suçluyor.

Norveç gazetesi Dagbladet'e konuşan Kasparov, "Tüm Rusya büyükelçilikleri İlyumzinov lehine kampanya yürütmeleri konusunda harekete geçirildi" dedi ve yaşananları "Artık bu işin satrançla bir alakası kalmadı, tamamen siyasi" diyerek tanımladı.

'Uzaylılar beni kaçırdı'

52 yaşındaki İlyumzinov daha önce yaptığı açıklamalarda kendisiyle telepati yoluyla iletişime geçen uzaylılar tarafından kaçırıldığını ve dev bir uzay gemisine götürüldüğünü iddia etmişti.

İlyumzinov'un başkanlığına karşı çıkanlar, bu tür gayri ciddi açıklamalar nedeniyle satrancın çoık sayıda sponsoru kaybettiğini ifade ediyor.

İlyumzinov, önceki yıllarda da Saddam Hüseyin ve Muammer Kaddafi gibi liderlerle görüşerek fenederasyonun imajına zarar vermekle suçlanmıştı.

Kısa zaman önce New York Times'a bir mülakat veren İlyumzinov, "Satranç siyasetin ötesindedir. Tam da bu yüzden Kasparov çok tehlikeli bir kişi. Bu nedenle ona karşı mücadele etmeliyiz. Kasparov satranç dünyasının korktuğu şeyi yapıyor: Satrancı siyasete alet ediyor" dedi.