BIST 9.680
DOLAR 32,42
EURO 34,46
ALTIN 2.489,22
HABER /  GÜNCEL

Gazze'de taraflar ateşkese uyuyor

Gazze'de Mısır'ın arabuluculuğuyla sağlanan 72 saatlik ateşkese şu ana kadar hem Hamas'ın hem de İsrail ordusunun uyduğu belirtiliyor. Ateşkes sürerse İsrail'in Kahire'ye temsilciler gönderebileceği belirtiliyor.

Abone ol

Gazze'de Mısır'ın arabuluculuğuyla sağlanan 72 saatlik ateşkese şu ana kadar hem Hamas'ın hem de İsrail ordusunun uyduğu belirtiliyor.

Yerel saatle gece yarısı başlayan ateşkese uyulmaya devam edilirse, İsrail'in gün içerisinde Kahire'ye temsilciler gönderebileceği ifade ediliyor.

İsrail'İn 8 Temmuz'da başlayan Gazze saldırılarında şu ana kadar çoğu sivil 1900'ün üzerinde Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail tarafından ise 64 asker ve 3 sivil öldü.

İsrail'İn Gazze'deki hava saldırıları gece yarısı başlayan ateşkestan saatler öncesine kadar sürmüştü.

İsailli Ynet haber sitesi, ateşkesten hemen önce İsrailli askerlerin bir Hamas militanını Gazze'den İsrail topraklarına sızmayı sağlayan tünellerden birisinde öldürdüğünü yazdı.

'Yeni bir şans'

İlan edilen 72 saatlik ateşkes, Gazze'de şiddetin tırmanmasından bu yana ilan edilen ikinci uzun soluklu ateşkes.

Bir önceki ateşkes de 3 gün sürmüş ve geçen hafta Cuma günü sonlanmıştı.

Cuma günü ve hafta sonu düzenlenen hava saldırılarında en az 30 Filistinli öldü, 2 İsrail askeri ise atılan havan topları nedeniyle yaralandı.

Kahire'de ise hafta sonu boyunca devam eden yoğun görüşmelerde her iki taraf da masayı terk etmeyi düşündüyse de Pazar günü geç saatlerde gelen açıklamayla yeni bir 72 saatlik ateşkes üzerinde uzlaşıldığı duyuruldu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada hem Hamas'a hem de İsrail'e dolaylı müzakerelere devam edilmesi yönünde çağrı yaptı ve "Taraflar sürdürülebilir kalıcı bir anlaşma için çalışmalı" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon da yeni ateşkesin taraflara uzun soluklu ateşkes için yeni bir fırsat verdiğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada "Uzun soluklu sükunet sağlanana kadar askeri operasyonlar devam edecek" demişti.

Görüş ayrılıkları sürüyor

Jerusalem Post gazetesine konuşan İsrailli bir yetkili de, İsrail'in ateşkese "gözlerini dört açarak" girdiğini ifade etti.

Hamas üzerinde baskı kuranın sadece İsrail olmadığını ifade eden yetkili, krizin bitmesini isteyen Arap ülkelerinin ve Gazzelilerin de Hamas üzerinde baskı yaptığını ifade etti.

Bugün başlaması muhtemel olası görüşmelerde İsrail'in Gazze'nin silahlı unsurlardan arındırılmasını talep etmesi, Hamas'In ise Gazze ablukasının kaldırılmasını bir kez daha istemesi bekleniyor.

Taraflar arasındaki bu görüş farklılıkları bir önceki ateşkesten kalıcı sonuç çıkmasına engel olmuştu.

Kudüs'ten bildiren BBC muhabiri Wyre Davies yeni ateşkesle birlikte Gazze'ye biraz daha insani yardım ulaştırılabileceğini söylüyor.

İsrail tarafında ise, tahliye edilen köylerin sakinlerinin evlerine döneceği ifade ediliyor.