BIST 10.248
DOLAR 32,31
EURO 34,81
ALTIN 2.394,89
HABER /  EKONOMİ

Kasko Sigortası böyle değişti

Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altaner, Kasko sigortasında yapılan değişikliği yorumladı.

Abone ol

Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altaner, Hazine Müsteşarlığının Kara Araçları Kasko Sigortası Poliçe Şablonuna İlişkin Duyurusuyla yapılan değişiklikle sözleşme içeriğinin ve böylelikle hasar sürecinin çok daha netleşmiş ve şeffaflaşmış duruma geldiğini söyledi. 

Güneş Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altaner, söz konusu değişikliğe ilişkin AA muhabirine bilgi verdi. Altaner, yeni yapılandırılan ''Kasko Genel Şartları''nın öncekine göre, birçok konuda sigortalı ile sigortacı arasında yaşanan anlaşmazlık ve müşteri memnuniyetsizliklerini ortadan önemli ölçüde kaldıracağı görüşünde olduklarını belirterek, ''Bu bakımdan çözüme giden yolda, doğru bir yaklaşımla düzenlendiğini düşünüyoruz. ''Kasko Genel Şartları''nda yapılan kapsamlı değişiklikle sözleşme içeriği ve böylelikle hasar süreci çok daha netleşmiş ve şeffaflaşmış durumda'' dedi.

DOĞRU TARİFE YAPMANINN ÖNEM ARTACAK

Yeni yapılandırmadan önce özellikle tam ziya hasarlarında, rayiç değerin tespitine ilişkin zaman zaman sigortacı ile sigortalı arasında sorunlar yaşandığını anlatan Altaner, ''Yeni düzenleme ile rayiç değerin nasıl tespit edileceğinin daha sözleşme öncesi kararlaştırılmış ve poliçeye yazılmış olması istisnai durumlar dışında sübjektiviteye bağlı anlaşmazlıkları ortadan kaldıracaktır. Bu durum beraberinde, şirketlerin riskleri fiyatlandırmasında, sigorta başlangıcındaki araç (orijinal donanım ve aksesuarları dahil) değerini daha titizlikle tespit etmelerini ve rayiç değer tespitinde objektif kriterleri baz almasını da elzem kılıyor. Bu sebeple şirketlerin, ürün ve tarife yapılarında ciddi değişiklikler yapmaları gerekecek ve doğru tarife yapmanın önemi daha da artacak'' diye konuştu.

Altaner, aynı şekilde poliçe kapsamındaki hasara bağlı onarımların nerede yapılacağının ve bu onarımlar sırasında eşdeğer mi orijinal parça mı kullanılacağının sözleşme ile baştan belirlenmesinin, bir diğer sigortalı-sigortacı uzlaşmazlığını ortadan kaldıracağını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bu değişikliğin de sektörün işleyişine fayda getireceğini düşünüyoruz. Değişiklikler ile şirketler hasar maliyetlerini sözleşme aşamasında daha iyi yönetebilme imkanına kavuşacaklar. Değişikliklerin, özellikle yetkili servislerin onarım maliyetleri üzerinde nasıl bir etki yaratacağı çok net olmamakla beraber; özellikle 2. ele yüksek değer kaybıyla geçen araçlar ve ticari amaçlı araçların yetkili servislere gitme eğilimlerinin zayıflayacağı öngörülebilir.  Ayrıca ürün yönetimi penceresinden bakıldığında, standardı ve sağlıklı tarife bazı olmayan özel kapsamlı poliçe düzenleme şeklindeki uygulamaları ortadan zamanla kaldırabilir.  

Yapılan değişikliklere sigortalılar açısından bakıldığında, sözleşmenin baştan iyi okunması ve özellikle onarım yerinin ve yedek parça kullanımı konularının belirlenmesinde çok daha bilinçli olunması gerektiğini söyleyebiliriz.

Yeni genel şartların yürürlüğe girdiği ilk yıl, özellikle ilk üç-dört ay içinde müşterilerin yenilemelerinde değişen durumlarla ilgili olarak iyi bilgilendirilmeleri gerekiyor. Bu noktada aracılara da önemli görevler düşüyor.''