BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Karikatüre ilk ceza İnönü'den geldi

Mizahçılara açılan davalar bizleri eskilere götürdü. Aslında Türkiye'nin alışık olduğu bir manzara. Milli Şef İsmet İnönü döneminde daha ağır bir örneği yaşanmış.

Abone ol

Türkiye'de karikatüre ilk ceza Hitler yüzünden verilmiş! Komedyen Charlie Chaplin'in Nazi lidere 'eşek' dediğini yazan Yalman'ın çıkarttığı Vatan Gazetesi'ni İsmet Paşa hem kapattırmış, hem de ''Deli misiniz'' demiş.

Türkiye'de karikatüre ilk cezanın Hitler yüzünden Vatan Gazetesi'ne verildiği belirlendi. 1942 yılında Vatan Gazetesi, Hitler'i hicveden karikatürü yüzünden 60 gün kapatıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kediye benzettiği gerekçesiyle Karikatürist Musa Kart'ın tazminat cezasına çarptırılmasının yankıları sürerken, benzer bir olayı 1942 yılında yayınlanan Vatan Gazetesi'nin başına geldiği öğrenildi. Erdoğan'ın peş peşe açtığı davalarla uğraşan Türk basınının, benzer bir olayı 63 yıl önce Hitler yüzünden yaşadığı dikkati çekiyor.

Vatan Gazetesi 7 Aralık 1942 tarihinde Charlie Chaplin'in New York radyosunda Hitler'i eleştiren konuşmasını haber olarak yayımladı.
Chaplin, konuşmasında şu ifadelere yer veriyordu:
"Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, biz de kime inanacağımızı şaşırdık. Eşeklere mi insanlara mı?" Hitler'e "eşek" diyen Chaplin'in haberini yayınlayan Vatan gazetesi, haberin yanında de Hitler'i eşeğe benzeden bir karikatüre yer verdi.

Bu haberin yayımından sonra Vatan Gazetesi 8 Aralık 1942 tarihinden itibaren 60 gün süreyle kapatıldı. Gazetenin kapatılmasına ilişkin Hükümet kararında, gazete yayınının "açıkça kışkırtıcı neşriyatı"ndan dolayı durdurulduğu açıklanarak, yayınla Hitler'in eleştirildiği, küçük düşürüldüğü vurgulandı. Vatan'ın sahibi ve başyazarı Ahmet Emin Yalman, bunun üzerine Hükümet yetkililerine başvurdu.
Hükümet ise Yalman'a şu yanıtı verdi:

"Hitler'in deli olduğunu bilmiyor musun? Böyle deli bir adam, sınırlarımıza çok yakın bölgelerde silahlı kuvvet bulundururken provoke edilir mi? Düşüncesizliğiniz yüzünden kapatılmakla cezalandırıldınız.".

Kaynak: www.netgazete.com