BIST 10.199
DOLAR 32,40
EURO 34,76
ALTIN 2.404,47
HABER /  DÜNYA

Karides yiyip Ladin'in vurulmasını izlediler

Amerikan New York Times gazetesi, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesi öncesindeki süreci dakika dakika yazdı.

Abone ol

ABD Başkanı aşkan Barrack Obama ve ekibi operasyonu canlı izledi. Ladin'in vurulma anını askerlerin miğferindeki kameradan izlediler. Obama soğuk karides ve hindili dürüm eşliğinde operasyonu an be an takip etti. Ladin'in kod adı kılızderililerin efsanevi lideri Gerinimo'ydu. Ladin öldürüldüğünde “Geronimo EKIA” (Düşman hareket halinde öldürüldü) mesajı geçildi. Ladin'in cenazesinin nasıl gömüldüğüne dair bilgiler de ortaya çıktı.

Amerikan New York Times gazetesi, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesi öncesindeki süreci dakika dakika yazdı. Gazeteler bugün operasyonun detaylarına yer verdi.

EN GÜVENDİĞİ KURYEDEN YAKALADILAR
El Kaide lideri Usame Bin Ladin için yürütülen arama yıllarca kahredici biçimde sonuçsuz kalmıştı. Sonra temmuzda, CIA için çalışan Pakistanlılar Peşaver yakınlarında beyaz bir Suzuki’nin peşine takıldı ve plakayı not etti. Arabadaki adam, Bin Ladin’in en güvendiği kuryeydi ve ajanlar bir ay boyu onu Pakistan içlerine kadar takip edecekti. Adam onları İslamabad’a 56 kilometredeki küçük bir köyde, uzun, toprak bir yolun sonunda bulunan ve güvenlik duvarlarıyla çevrili bir yerleşkeye götürdü.

79 KOMANDO İNDİ
Sekiz ay sonra, 79 komando bu yerleşkeye dört helitopterden indi. Silah sesleri yankılandı. Operasyon sonrasında bir helikopter bir türlü kalkmıyordu. Amerikalı komandolar görevlerini bitirip bir çatışma yaşanmadan olay yerini terk etmek için acele ederken, Washington’daki müttefikleri tarafından haberdar edilmeyen Pakistanlı yetkililer de güçlerini oraya yetiştirmeye çalışıyordu.

BLACK HAWK DOWN KORKUSU
 Operasyon öncesindeki son birkaç hafta sinir bozucu olumsuz senaryolarla geçmişti. Bir yetkili, Somali’de 1993’te 2 Amerikan helikopterinin düşürüldüğü operasyona gönderme yaparak, “Black Hawk Down’ın (Kara Şahin Düştü) adını anmadığımız bir toplantı bile olmadı” dedi. Sonunda iki ana helikopter ve iki yedekle yola çıkıldı.

JOE BIDEN TESPİH ÇEKİYORDU
Pazar akşamı helikopterler Pakistan’a girerken, Başkan ve danışmanları da Beyaz Saray’daki Kriz Odası’nda toplandı. Olayın büyük kısmı sessizlik içinde izlendi. Obama’nın yüzü duvar gibiydi. Başkan Yardımcısı Joe Biden tespih çekiyordu. Terörle Mücadele yetkilisi John O. Brennan, “Dakikalar günler gibi geçti” diyordu.

KARİDES YİYEREK İZLEDİLER
Bin Ladin’in kod adı ‘Geronimo’ydu. CIA Başkanı Leon Panetta kuruluşun merkezindeki bir ekrandan Pakistan’da neler olduğunu anlatırken, Başkan ve danışmanları izliyordu. Tüm üst düzey ulusal güvenlik yetkilileri bütün akşamüstünü, Panetta’dan bilgi alarak Kriz Odası’nda geçirdi. Bir çalışan markete gitti ve hindili dürüm, soğuk karides, patates cipsi ve soda aldı. CIA Başkanı 15:05’te, kuruluşun Langley’deki ana merkezinden operasyonu an an anlatmaya başlamıştı. Panetta, “Pakistan’a girdiler” dedi. Odadakiler nefeslerini tutmuş dinliyordu.

‘GERONİMO’YU YAKALADIK!
Panetta, “Hedefe ulaştılar” dedi.
Dakikalar geçti.
Panetta, “Elimizde Geronimo’nun bir görüntüsü var” dedi.
Birkaç dakika sonra da, “Geronimo EKIA” dedi.
Enemy Killed In Action (Düşman hareket halinde öldürüldü). Kriz Odası’na sessizlik hâkimdi.
Nihayetinde Başkan konuştu: ‘Yakaladık onu.”

EŞLERİNDEN BİRİ TEŞHİS ETTİ
 Amerikalı yetkililer, Bin Ladin’in cesedini eşlerinden birinin teşhis ettiğini söyledi. Bir SEAL komandosu tarafından fotoğraf çekildi ve yüz tanıma programı, bu kişinin yüzde 95 ihtimalle Bin Ladin olduğu sonucuna vardı. Sonrasında, akrabalarından alınan örneklerle yapılan DNA testlerinde yüzde 99.9 uyuşma görüldü.

HELİKOPTERİ İMHA ETTİLER
Fakat Amerikalıların başka sorunları da vardı. Helikopterlerden biri teklemişti ve kalkmıyordu. Bu helikopteri orada yanlış kişilerin elinde bırakmak yerine, komandolar kadınları ve çocukları güvenli bir yere götürerek çalışmayan helikopteri imha etti.

PAKİSTAN HAREKETE GEÇTİ
Fakat bu noktaya gelindiğinde, Pakistan ordusu topraklarında gerçekleşen ihlal karşısında güçlerini toparlamaya çalışıyordu. Yetkililer, “Orada kimin olabileceği konusunda en ufak bir fikirleri yoktu. Neyse ki Pakistan güçleriyle bir temas yaşanmadı” diye konuştu.

ÇOCUKLAR GÖZALTINDA
Amerikalılar yerel saatle 1:10’da evi bir yığın belge ve hard-diskle terk ederken, kadınları ve çocukları arkalarında bıraktı. Pakistanlı bir yetkili, oradaki 2-12 yaş arasındaki dokuz çocuğun şu an Pakistan gözetiminde olduğunu söyledi.

BİN LADİN SİLAHSIZDI
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, dün düzenlediği basın toplantısında, daha önce açıklananın tersine Usame Bin Ladin’in baskın sırasında silahlı olmadığını, tutuklanmaya direndiği için sol gözünden ve alnından vurularak öldürüldüğünü belirtti.

İSLAMİ KURALLARA GÖRE TÖREN
Bin Ladin'in cesedi, Umman Denizi'ndeki USS Carl Vinson gemisine götürüldü. Yetkililer tarafından İslami kurallara göre bir tören düzenlendi ve Bin Ladin'in cesedi yıkandıktan sonra beyaz bir kefene sarıldı, içinde ağırlık bulunan bir torba içine konularak, askeri bir yetkilinin duasının ardından denize bırakıldı.