BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.407,96
HABER /  DÜNYA

Kargalar çiftçilerin kabusu oldu

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, Hacı Musa Çayı etrafını mesken tutan yüzlerce karga, bölgedeki çiftçilerin adeta kabusu haline geldi. Karga ...

Abone ol

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, Hacı Musa Çayı etrafını mesken tutan yüzlerce karga, bölgedeki çiftçilerin adeta kabusu haline geldi. Karga sürüsü, açık alanda ekili mısır, çilek, fıstık ve fasulye bahçelerini talan etti.
Karga sürüsünü mısır tarlasından kovalayan yöre çiftçisi Sultan Çobanoğlu, "Kargalar buraya yeni geldi. Mısır tarlalarımıza zarar verdi. Yer fıstığı vardı, söktüler. Biz de mecburen mısırları erken hasat ettik. Bu kargalar yerli kargalara benzemiyor. Yerli kargadan daha küçükler. Eskiden 5-10 karga olurdu. Şimdi sürü halinde geliyorlar. Tarlada mısır kalmadı. Fıstıkları söktü. Elimde bir inek, kucağımda bir çocuk karga kovalıyorum" diye dert yandı.
Açık alanda fasulye eken çiftçi Feyzullah Gül ise kargaların bir hafta önce geldiğini belirterek, "Fasulyeyi yeni ektiğim zamanlarda kargalar, fasulye fidanını kökten söktü. Mecburen bir daha ekmek zorunda kaldım. Zararımız büyük. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.
Çiftçi Ahmet Çalışkan da kargaların 5-10 gün önce Hacı Musa Çayı etrafına geldiğini kaydederek, "Kargalar çaydaki ağaçlarda konaklıyor. Açık alanda büyük zarar veriyor. Mısır, çilek ve fıstık gibi ürünlerimizde büyük zarar var. Yetkililerin bu sorunla ilgilenmesini istiyoruz" diye konuştu.

"GÖÇMEN KARGA OLABİLİR"
Alanya Milli Parklar Mühendisliği Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürü Mevlüt Kodal, Gazipaşa’da Hacı Musa Çayı etrafındaki karga yoğunluğu ile ilgili yaban hayatı koruma personelinin bölgede inceleme yaptığını, kargaların muhtemel göçmen karga olabileceğini belirtti. Kodal, "Eğer bölgeye yerleşirler ve zarar vermeye devam ederlerse avlanma izni verilebilir" ifadelerini kullandı.

“GÖÇÜP GİDECEKLERİNİ UMUYORUZ”
Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Vural Taş ise bölgede toplanan kargaların genç kargalar olduğunu belirterek, "Muhtemelen bir yerlerden geldiler. Elbette çevreye zarar veriyorlar. Göçüp gideceklerini umuyoruz. Bölgeye yerleşebilirler de" diye konuştu.
(İHA)