BIST 10.557
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.425,46
HABER /  GÜNCEL

Karayılan'ın cemaat yalanı ortaya çıktı!

Murat Karayılan'ın Oslo için cemaati suçlayan sözlerini kendi röportajı ve Öcalan'ın avukatının sözleri yalanlıyor.

Abone ol

BANU İRİÇ
İNTERNETHABER.COM (Özel İçerik)- PKK'nın Kandil lideri Murat Karayılan son yaptığı tüm röportajlarında sızdırma için cemaati suçlamıştı. Ancak aynı Karayılan geçtiğimiz yıl sızdıranlar için farklı bir ifade kullanmıştı.

Çözüm sürecine girilmesi ve Öcalan ile mektup trafiğinin başlamasıyla en merak edilen konu PKK'nın silah bırakıp bırakmayacağıydı. Kandil'de Türkiye tarihinde görülmemiş bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Murat Karayılan'ın medya ordusuna yaptığı açıklamaların ardından bir çok gazeteci kendisiyle röportaj yaptı.

Karayılan, Kandil açıklaması sonrası gazetecilere verdiği röportajında Oslo görüşmelerini sızdıranların Gülen cemaati tarafından olduğunu iddia etmiş, buna karşılık cemaatle aralarını da artık düzeltmek istediklerini sözlerinde belirtmişti. Karayılan, Kandil açıklamaları sonrası görüşme yaptığı her gazeteciye aynı ifadeleri kullanarak Oslo'yu sızdıran olarak cemaati işaret etmişti.

PKK CEMAATTEN HEP RAHATSIZ 

Ancak Karayılan'ın geçmiş tarihli röportajlarına bakıldığında ise Oslo görüşmeleri için hükümeti ve MİT'i suçladığı açıkça görülüyor.

Zaman içerisindeki bu değişime neyin neden olduğu da merak konusu oldu. Ancak PKK ve KCK çevrelerinin cemaatin Güneydoğu'daki eğitim ve dini alanlardaki faaliyetlerden rahatsız olduğu cemaat içerisinde yer alan ailelerin çocuklarını dağa çıkaramadıkları biliniyor.

2011 yılında görüşmeler sürerken yapılan Silvan saldırısıyla görüşmelerin kesilmesine neden olmuş, çatışmalar hızlanmış ve medyada Oslo'da PKK ile pazarlık yapıldığı hatta hükümetin PKK'nın taleplerine boyun edildiği iddia edilmişti.

OSLO'YU SIZDIRAN CEMAATLE BARIŞMAK İSTİYORUZ

Karayılan verdiği son röportajında nasıl başladığını şöyle aktarmıştı:

“İlk 2005’te, aracı olan uluslararası kurum bize geldi. BM çerçevesinde bir kurum. 2005’teki ilk görüşmeden sonra 2006’dan itibaren sistematik görüşmeye başladık. Israrla gizli olmasını, basına kapalı olmasını, yönetimde bile çok dar bir kesimin bilmesini istediler. Başbakan’a sonra da MİT’e de gitmişler. Bütün bunlar, 2008 Eylül’de karşılıklı görüşmeye dönüştü. 2008’de Oslo’ya giden heyetimizi, doğrudan uçakla onlar (MİT) götürdü. O zaman da içinde İmralı olmazsa olmaz dedik” demişti.

Karayılan Oslo görüşmelerini sızdıranın cemaat olduğunu iddia ederek kasetlerde Hakan Fidan ile ilgili hazırlandığını ve Fidan'ın yıpratılmak istediğini iddia etmişti.

Ancak aynı Karayılan bundan bir yıl önceki röportajında ise sızdıranın MİT'in kendisinin olduğunu iddia etmişti.

MUSTAFA KARASU DA CEMAAT DEDİ

PKK'nın Kandil grubu liderlerinden Mustafa Karasu, cemaatin barış görüşmelerine karşı olduğu iddiasında bulunarak Oslo görüşmelerini cemaat çevrelerinin sızdırdığını iddia etmişti. Cemaatin her koşulda görüşmelerin engellenmesi için çaba içerisinde olduğu gibi iddialarda bulunan Karasu hükümet ile arasının da bu yüzden koptuğunu ifade etmişti.

KARAYILAN GEÇTİĞİMİZ YIL MİT'İ İŞARET ETTİ

Oslo görüşmelerinin ilk sızdığı sıralarda PKK, masayı devirenin hükümet olduğu iddiasını sıklıkça vurguluyor ve MİT'i işaret ediyordu. Karayılan Oslo belgelerinin BDP'nin çekmecesinde polis tarafından bulunduğunu yalanlamış ve sızdıranların MİT tarafından olduğunu iddia etmişti. 

ERDOĞAN PKK DEDİ

Başbakan Erdoğan da geçtiğimiz yıl Oslo ve Hakan Fidan krizi için yaptığı açıklamalarda PKK'yı işaret etmişti. Oslo belgelerinin imzalı bir mutabakat metni olmadığını vurgulayıp belli medya gruplarına bunun servis edildiğini vurgulamıştı.

ÖCALAN'IN AVUKATI KARASU'YU İŞARET ETTİ

KCK davasından yargılanan Abdullah Öcalan'ın avukatı İrfan Dündar'ın iddianamedeki ifadelerine bakıldığında ise PKK'nın içerisinde terör sorununun bitmesini istemeyen güçlerin olduğunu ve sızdıranın da görüşmelere katılan Mustafa Karasu olduğunu söylemişti.


GÜNÜN SICAK GELİŞMELERİNİ GÜNDEM KATEGORİSİ ALTINDA BULABİLİRSİNİZ. İNTERNETHABER HABER İÇİN DOĞRU ADRESİNİZ!