BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Karargahta dün neler konuşuldu?

Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un çağrısıyla 15 orgeneral Genelkurmay Karargâhı'nda bir araya geldi. Peki bu kritik toplantıda neler konuşuldu?

Abone ol

Balyoz darbe planı iddialarıyla ilgili soruşturma kapsamında, bir dönemin önemli komutanlarının gözaltına alınmasıyla başlayan süreç, Genelkurmay'da tarihi bir toplantıya neden oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde toplam 15 komutandan oluşan orgeneral ve oramiraller, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un çağrısı üzerine olağanüstü zirve yaptı. Gözaltılar nedeniyle Mısır gezisini sürpriz şekilde iptal eden Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un, TSK'da görevli 14 orgeneral ve oramirali olağanüstü bir toplantıda bir araya getirdiği ortaya çıktı.

5 KRİTİK DEĞERLENDİRME

İstifa seçeneğinin de masada olduğu toplantıdan kulislere yansıyan 5 kritik değerlendirme şöyle:

1- Emekli kuvvet komutanları ve amirallerin suçlu gibi gözaltına alınması rencide edici oldu. Emekli komutanlar daha önce davet üzerine savcılara giderek ifade vermişti. Aynı sürecin işletilmemesi rahatsız edici.

2- Habur'dan giriş yapan PKK'lılar için özel şartlar gözetilerek ifade alma süreci gerçekleştirildi. Benzer hassasiyet emekli komutanlar için gösterilmedi.

3- Gözaltındaki emekli komutanlar ve muvazzaf subaylar emniyette bekletilmeyip biran önce adliyeye sevk edilip hakim karşısına çıkarılsın, kaçma ve delilleri karartma riski olmadığı dikkate alınarak, mümkünse tutuksuz yargılansınlar.

4- Ordunun en üst seviyesindeki komutanlarla durum değerlendirmesi yapıldığı ve gelişmelerin ciddi boyutta olduğu kısa bir açıklama ile kamuoyuna duyurulsun. Ancak bu aşamada detaylı açıklama yapılması yargılama sürecine müdahale gibi algılanacağı için nihai bilgilendirme mahkeme kararının sonrasına bırakılsın.

5- 3. Ordu komutanına kadar uzanan ifadeye çağırma sürecindeki ısrar, kurumsal çatışma riski yaratıyor. Soruşturma talebi bilgi ve belgeleriyle Genelkurmay Askeri Savcılığı'na devredilmeli.

KISA AÇIKLAMA

Ankara'da "Balyoz açıklaması" için gözlerin çevrildiği Genelkurmay Başkanlığı'ndan ise, bu zirvenin ardından, toplantıda alınan karara uygun olarak dün akşam saatlerinde kısa bir açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi: "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında ortaya çıkan ciddi durumu değerlendirmek üzere, dün Genelkurmay Başkanlığı Karargahında Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bütün Orgeneral ve Oramirallerin katılımı ile bir toplantı icra edilmiştir."

ORG. BERK DE KATILDI

Toplantıya Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, şüpheli sıfatıyla 26 Şubat'ta ifadeye çağırılan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk de katıldı. Orgeneral Berk, geçen hafta Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'a hakkındaki iddialarla ilgili 17 sayfalık bilgi notu vermişti.

"OR"LARIN TOPLANMASI

TSK'da bütün "or" rütbeli komutanlar, yılda iki kez ağustos ve aralık aylarında Başbakan'ın başkanlığında yapılan Yüksek Askeri Şûra'da rutin olarak toplanıyor. Bunun yanında Genelkurmay Başkanı'nın çağrı yapması halinde ise "yıllık değerlendirme toplantıları" adı altında bir araya geliyor. Dünkü toplantı ise Balyoz operasyonu sonrası olağanüstü 'or'lar toplantısı olarak tarihe geçti.