BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  GÜNCEL

Kara ve Deniz tamam, sorun Hava'da!

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifasının ardından gözler yarın yapılacak YAŞ toplantısındaki terfilere çevrildi.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının istifasının ardından gözler yarın yapılacak YAŞ toplantısındaki terfilere çevrildi.

Taraf gazetesinin kulislerden aldığı bilgiye göre hükümet, general eksikliğinden 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu'nun Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na kerhen onay verdi. Jandarma Genel Komutanlığı'na atanacak isim de Ankara'da belli gibi. 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün yeni Jandarma Genel Komutanı olması büyük ihtimal.

Bu atamanın gerçekleşmesi durumunda Yörük'ün önü açılacak. İki yıl sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na, 2015 Ağustos ayında da Genelkurmay Başkanlığı'na atanma yolu açık.

 YAŞ SONRASI ARTÇI İSTİFA BEKLENTİSİ
Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ve kuvvet komutanlarının istifasının gölgesinde toplanacak Yüksek Askeri Şura yine krizlere gebe olacak. En az komutanın katılacağı toplantının en kritik konusu Kara Kuvvetleri Komutanlığına kimin atanacağı olacak. Eğer kıdemsiz isimler atanırsa yeni emeklilik krizleri yaşanabilir. HABERLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN!..

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün elini sıkmamak için protokolün karşı tarafına geçen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Arslan Güner'in de 1. Ordu Komutanı olması bekleniyor. Milli Güvenlik Kurulu'na girmesinin istenmediği Güner için 1. Ordu Komutanlığı son görev olabilir. Hatırlanacağı gibi Güner, genelkurmay başkanlığında yasa dışı dinleme cihazları satın almıştı.

KALYONCU'YA EMEKLİLİK YOLU

Orgeneral Necdet Özel'in Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasıyla 2015 sonrası için önü açılan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Bekir Kalyoncu'nun da Kuvvet Komutanı yapılmayıp, önümüzdeki yıllarda emekli edileceği konuşuluyor.

Kalyoncu, EDOK yada Ordu Komutanlıklarından birine kaydırılabilir. Kalyoncu hakkında Ergenekon soruşturmasında ortaya çıkan bazı iddialar ve hükümetin kendisine sıcak bakmaması, önünün kapanmasındaki en önemli nedenlerden biri.

TARTIŞMASIZ TERFİ

Tartışma yaşanmayacak tek Kuvvet Komutanlığı ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı. Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak ve burada iki yıl görev yapacak.

HAVADA VEKALETEN KOMUTAN

Tartışmaların yaşanacağı tek Kuvvet Komutanlığı ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı ve üç korgeneralin tutuklu bulunmasından dolayı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na tek Korgeneral kaldı. Lojistic Başkanı Hava Korgeneral Mehmet Erten'in Hava Kuvvetleri Komutanı olacağı iddia edilmesine rağmen, hükümet Erten'i bu göreve atamayacak.

YAŞ dosyası kabarık olan Erten'in önündeki engellerden biri, 23 yıldır lojistikte görev almış olması. Alkolle başının dertte olduğu söylenen Erten'in kullanmış olduğu bazı ilaçları başka bir isme aldığı yönünde de hükümetin önüne bilgiler konulmuş durumda.

Tüm bu nedenlerden dolayı Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir Tümgeneral Korgeneralliğe yükseltilip, bir yıl vekaleten Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı yürütecek. Gelecek yıl da aynı isim Orgeneral yapılıp, asaleten görevine devam edecek. Hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı, bu ismin kim olacağı konusunda henüz karar vermiş değil. Bu ismin yarın netleşmesi bekleniyor.

3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman'ın da aynı görevde kalması bekleniyor. Başka bir göreve atanması durumunda ise Orgeneral yapılacak bir isim, 3. Ordu Komutanlığı'na atanacak.

Tartışmaların odağındaki isim İrticayla Mücadele Eylem Planı kapmsaında yargılanan Saldıray Berk ise Orgenerallikte dördüncü yılını doldurduğu için emekli edilecek.