BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,75
ALTIN 2.393,73
HABER /  GÜNCEL

Kar işsizlere ekmek kapısı oldu

Bitlis'te birçok işyeri ve evin çatılarında 1 metreden fazla kar birikmesi işsizlere iş fırsatı çıkardı.

Abone ol Çatılarda birikerek, büyük bir ağırlığa sebep olan ve çatıları çökme noktasına getiren karın temizlenmesi işsizlerin en gözde işlerinden biri haline geldi.

Genellikle 3 kişilik bir ekip ve uzun bir halat yardımıyla yapılan temizlik sırasında işçilerin çalışmaları gizleyenlerin yüreklerini ağzına getirecek derecede riskli oluyor. Metrelerce yükseklikte düşme tehlikesine aldırış etmeden çatıda biriken karları temizleyen aynı aileden 3 kişi, işsizliğin kendilerini çatılara çıkardığını söyledi.

Kendisiyle beraber 11 nüfusa bakmak zorunda olan Paşa Tören(46) yaklaşık 10 yıl önce bir grup Bitlisli iş adamının öncülüğünde kurulan BETAŞ Tekstil Fabrikası'nda çalışmaya başladığını, ancak işlerin kötü gitmesi ile işlerine son verildiğini anlattı. Paşa Tören, o günden bu yana hiçbir işe giremediğini söyledi. Metrelerce yükseklikteki çatılarda bellerine doladıkları bir iple ekmek parası peşinde koşmanın zorluklarına dikkat çeken Tören, "Çatı temizliğinde aynı aileden 3 kişi çalışıyoruz. Bu yükseklikte çalışmak korkutucu olsa da başka çaremiz yok. Bugün çatıda olmasam akşam 11 kişinin karnı doymaz. Adam başı 12 ile 15 Lira arasında değişen bir ücret alıyoruz. Bu ücret, çatının büyüklüğü, yağan karın miktarı, çalışma alanının zorlukları ve yüksekliğe göre artabiliyor." dedi.

İrfan Tören(38) ise bu şartlarda yaşamanın dayanma sınırlarını zorladığını, ancak kış aylarında yapabilecekleri başka bir iş olmadığını söyledi. Çatı temizliğinin zorlu ve meşakkatli bir iş olduğunu belirten İrfan Tören, "7 kişilik ailem için yapabileceğim 2 şey var. Ya çatıda kar temizleyeceğim, ya da çatıya çıkıp intihar edeceğim." diye konuştu.