BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,20
ALTIN 2.479,19
HABER /  GÜNCEL

'Kapüşonlu siyah genç' cinayetinin faili tutuklandı

ABD'nin Florida eyaletinde üç hafta önce silahsız bir siyah genci vuran kişi, ülke geneline yayılan tartışmalar ardından tutuklandı.

Abone ol

ABD'nin Florida eyaletinde silahsız bir siyah genci vurarak öldüren kişi, olaydan haftalar sonra, ikinci derece cinayet suçlamasıyla tutuklandı.

Trayvon Martin adlı siyah gencin öldürülme şekli ve savcıların başta kamu davası açmaya yanaşmaması, ülkede ırk ilişkileri ve silah kullanımı konusunda hararetli bir tartışmaya yol açmıştı.

17 yaşındaki Martin 26 Şubat'ta, Florida'nın Orlando kenti yakınlarındaki Sanford'da özel bir sitede öldürülmüştü.

Gönüllü 'semt bekçisi' George Zimmermann, Trayvon Martin'in kendisini yumrukladığını ve darp ettiğini, bu nedenle silaha başvurduğunu söylemişti.

Zimmerman cinayeti işlediğinde meşru müdafaa amacıyla hareket ettiğini savunmuştu.

Florida yasaları, vatandaşların kendilerini tehdit altında hissederlerse ölümcül güce başvurmasına izin veriyor.

'Suçsuzum' diyecek

Zimmerman'ın kararın açıklanmasından hemen önce tuttuğu yeni avukatı, sanığın mahkemede de suçsuz olduğunu beyan edeceğini söyledi.

Zimmerman'ı şimdiye dek temsil eden avukatlar, Salı günü onunla temas kuramadıklarını söylemiş ve davadan çekildiklerini açıklamış; akli dengesi konusunda soru işaretleri olduğunu ima etmişti.

Yeni savunma avukatı Mark O'Mara ise Zimmerman'ın akli dengesinin yerinde olduğu konusunda şüphesi bulunmadığını belirtti.

Zimmerman'ın nerede olduğu açıklanmadı, ancak tartışmalar ardından davaya atanan savcı Angela Corey, 24 saat içinde mahkeme önüne çıkacağını söyledi.

Tartışmalara olayla ilgili bazı verilerin yaşadığı sitede gönüllü bekçilik yapan Zimmerman'ın ifadesiyle çelişen noktalar içermesi yol açtı.

Cinayet öncesinde 911 acil yardım hattını arayan Zimmerman polise Trayvon Martin'in şüpheli göründüğünü söyledi.

17 yaşındaki Martin, Zimmerman ile karşılaştığında alışverişten babasının nişanlısının aynı sitedeki evine dönüyor, elinde şekerlemeler bulunan bir kese kağıdı ve buzlu çay bulunuyordu.

Yağışlı olan havada siyah genç, ceketinin kapüşonunu başının üzerine çekmişti. Yaşanan kovalama ve dövüş ardından Zimmerman, genci tabancayla vurdu.

Önyargı suçlaması

Martin'in ailesi ve yakınları Zimmerman'ın onu derisinin rengi ve kapüşonlu bir giysi giyiyor olması dolayısıyla öldürdüğünü söylüyor.

Zimmerman'ın destekçileri ise gencin ona saldırdığını, burnunu kırdığını ve başını kaldırıma vurduğunu belirtiyor.

Martin cinayeti ardından binlerce kişi Florida başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde gösteriler düzenlemiş, ABD Adalet Bakanlığı da olayla ilgili ayrı bir soruşturma açmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama da, Florida'da cinayetin Amerikan toplumunda bir iç hesaplaşmaya yol açması gerektğini söylemişti.

Zimmerman'ın yargılanacağı ikinci derece cinayet suçlaması önceden planlanmaksızın işlenen bir cinayeti ifade ediyor.

Bu suç sabit bulunursa, savcılar ömür boyu hapis talep edebiliyor.