BIST 10.636
DOLAR 32,21
EURO 35,06
ALTIN 2.494,20
HABER /  POLİTİKA

Kapatmaya Afrika benzetmesi

Dışişleri Bakanı Babacan, kapatma davasının hukuki değil siyasi bir mesele olduğunu söyledi ve bir benzetme yaptı;

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, kapatma davasının hukuki değil siyasi bir mesele olduğunu söyledi. Babacan, bu sebeple gerekli tüm tedbirleri alacaklarını kaydetti.

Anayasa değişikliği yapma konusunda kararlı olduklarının altını çizdi. Babacan, "AB standartlarını hedefleyen bir ülkede olamaz böyle bir şey. Afrika’da falan olabilir." dedi. Parti kapatma konusunun AB normlarına uygun hale getirilmesini yabancı mutataplarının desteklediğini de vurguladı.

AB dışişleri bakanları gayri resmi toplantısına katılmak üzere Slovenya’ya giden Babacan, gazetecilere gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Babacan, Senegel’deki İKÖ toplantısına katılan devlet adamlarının Türkiye’ye gıpta ile baktıklarını hatırlatarak bu kişilerin "Türkiye’yi takip ediyoruz. Ne güzel şeyler yapıyorsunuz. Biz de sizin gibi reformlar yapmak istiyoruz." dediklerini aktardı. Böyle bir ortamda uçağın kalkmasına iki saat kala kapatılma davasını öğrendiklerini dile getiren Babacan, "İnsan üzülüyor tabii. Herkesin gıpta ile baktığı, örnek aldığı Türkiye’de böyle bir olay yaşanıyor." ifadelerini kullandı.

Avrupa, ’Mahkemede değil Meclis’te çözülsün’ diyor

Yabancı muhataplarının konuyu anlamakta güçlük çektiklerini kaydeden Dışişleri Bakanı, şöyle devam etti: "Avrupalılar konuyu hukuki değil siyasi bir mesele olarak görüyor. Mahkemelerde tartışılarak karara bağlanacak değil Meclis çatısı altında çözülecek bir sorun olarak değerlendiriyorlar." Kapatma davasının beklenmeyen bir gelişme olduğunu belirten Babacan, uluslararası çevrelerin ve iş dünyasının sorunun aşılacağı beklentisinde olduğunu kaydetti. Babacan, "Türkiye’de artık ekonomi demokrasi ile paralel gidecek. Demokrasi ne kadar kuvvetlenirse ekonomi de o kadar kuvvetli olacak. Ama biz geminin içindekiler olarak gemiyi hep beraber sallamaya başlarsak o zaman sıkıntı olur." dedi. Babacan, uzun süredir tartışılan Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesiyle ilgili değişiklik için uygun siyasi iklimi beklediklerini sözlerine ekledi.