BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.428,08
HABER /  SAĞLIK

Kanser belirtileri genetikle ne kadar ilgili?

Uzmanlar kanser belirtileri için öne çıkan maddeleri sıralarken kanserin genetikle alakası için bakın ne diyorlar? Dikkat! Halsizlik, ağrı ve ateş kanser belirtileri arasında...

Abone ol

Kanser belirtileri içinde özellikle kanama, ateş, halsizlik, ağrı, ateş gibi belirtiler dikkat çekerken kanserin nedenleri üzerine hala araştırmalar sürüyor. Uzmanlar kanser konusunda genetik geçişe vurgu yapıyorlar. 

Ailede daha önce kanser olan insanlarda kanser riski daha fazla. Kanser belirtileri ve kanser nedenleri ilgili detaylı bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.

Aİ­LE­DE VAR­SA DİK­KAT!

*Kan­se­rin be­lir­ti­le­ri var mı­dır?

Her kan­se­rin be­lir­ti­le­rin­de fark­lı­lık­lar ol­sa da geç­ti­ği­miz yıl­lar­da ya­pı­lan bir araş­tır­ma so­nu­cun­da bü­tün ül­ke­ler 7 be­lir­ti­nin kan­ser ha­ber­ci­si ol­du­ğu gö­rü­şün­de bir­leş­ti. O yüz­den bu 7 be­lir­ti­yi önem­se­mek ve şi­ka­yet­ler­den her­han­gi bi­ri var­sa ge­rek­li tıb­bi in­ce­le­me­le­ri yap­tır­mak­ta fay­da var. Unut­ma­yın; bu ti­tiz­lik ha­yat kur­ta­rı­cı ola­bi­lir!

1- Ba­ğır­sak ve me­sa­ne alış­kan­lık­la­rı­nın de­ği­şik­lik­le­ri,

2- İyi­leş­me­yen ya­ra­lar,

3- Za­man­sız ka­na­ma ve akın­tı,

4- Me­me ve­ya baş­ka yer­de sert­lik,

5- Ha­zım­sız­lık ve­ya yut­ma güç­lü­ğü,

6- Ben­ler ve­ya bir si­ği­lin be­lir­gin de­ği­şik­li­ği,

7- Hı­rıl­tı­lı ök­sü­rük ve­ya ses kı­sık­lı­ğı.


*Ai­le­de gö­rü­len kan­ser­le­rin ka­lıt­sal ol­du­ğu­na na­sıl ka­rar ve­ri­lir?

kanser1.20141031025208.jpg


Ai­le­de gö­rü­len kan­ser has­ta­lı­ğı bir­den çok bi­rey­de ay­nı or­gan ve­ya ya­pı­sal özel­lik­te­ki or­gan­la­rı tu­tu­yor­sa, bu tip kan­se­rin ka­lıt­sal özel­lik­te ol­du­ğu dü­şü­nü­lür. Ör­ne­ğin; ko­lon kan­se­ri bir ai­le­de iki ve­ya üç ku­şak­ta­ki bi­rey­ler­de bek­le­nen­den er­ken yaş­ta gö­rü­lü­yor­sa ka­lıt­sal­dır. Er­ken ta­nı ko­nul­ma­sı­nın ha­yat kur­ta­rı­cı öne­mi var­dır. Doğ­ru yak­la­şım­lar ile er­ken ta­nı olursa kan­ser­le­ri yak­la­şık yüz­de 80-90 ora­nın­da te­da­vi edi­le­bi­lir. Zi­ra kan­ser­de er­ken ta­nı ger­çek­ten ha­yat kur­ta­rır! 

Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.

İŞTE DİĞER KANSER BELİRTİLERİ

Açıklanamayan kilo kaybı: Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.
  
Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
  
Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur.
  
Ağrı: Kemik veya testis tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.

karinagrisi.20141031025225.jpg

  
Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.
  
Cilt değişiklikleri: Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.
  
Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir.
  
Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir. İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
  
Öksürük ve horlama: İnatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin horlama ise gırtlak (larinks) kanserinin ilk belirtileri olabilir.

Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.

KANSER NEDİR?

Kanser vücut hücrelerinin kontrolsüz bir şekide üremeleriile meydana gelen bir hastalıktır. Hücreler henüz tam bilinmeyen bir nedenle, kontrolsüz olarak bölünmeye başlarlar. Bu yüzden bedende hızlı hücre çoğalmasından oluşan kötü urlar oluşur ve bunlara Kanser denir.

Kanser oluştuğu dokuya bağlı olarak yüzden fazla çeşidi olan bir hastalık grubudur. Kanserler tümörlerin ilk olarak başladıkları organa bağlı olarak sınıflandırılırlar. Örneğin ilk olarak akciğerde oluşan kansere Akciğer Kanseri denir.

kanser3.jpg 

Kanser hücreleri civarlarındaki dokulara ulaşarak, kan ve lenf sistemi yoluyla ile vücudun diğer taraflarına yayılırlar. Buna metastaz denir. Metastaz yapan kanserlerin tedavisi genel olarak daha zordur.

Erken teşhis edilebildiği takdirde kanser tamamen tedavi edilebilir bir hastalıktır.

KANSERİN SEBEBİ NEDİR? 

kanser.jpg

Çevresel ve içsel nedenler olarak ikiye ayrılabilir. Çevresel nedenler (kimyasal, radyasyon, viruslar gibi) ve içsel nedenler (hormonal, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler gibi) birlikte veya ardışık olarak hücreleri etkileyerek uzun yıllar içinde kansere yol açabilirler.