BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Kandil'den can korkusuyla gelen mesaj

PKK barış sürecinde Öcalan'ın tek başına yer almasını istemiyor. Doğrudan muhatap alınmak isteyen örgüt, 'Apo’suz barış olmaz ama savaş yürütmüyor' mesajı verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER - Öcalan ile süren barış görüşmelerine Kandil karışık mesajlar veriyor. Örgüt liderleri masada Öcalan'ın tek başına olmasından 'yönetim tasfiye edilir' anlaşıyı ile rahatsız. Gelen mesaj özetle 'Öcalan barış yaratma gücünde ama silah bizim elimizde' şeklinde oldu.

Nuçe TV'ye çıkan PKK'nın etkin isimlerinden Duran Kalkan, İmralı süreciyle ilgili açıklamalar yaptı. Barış girişimlerini yorumlayan Kalkan, şahin bir dil kullanarak "Hükümet çözüm üretmez, çözüm süreci gelişmez ise herkes bilsin ki karşılığı olarak mücadele şiddetlenecek" tehditinde bulundu.

PKK GİTMEZ SİZ GİDİN

PKK'nın silah bırakıp sınır dışına çekilmesine Kandil hiç yanaşmıyor. Kalkan'ın bu konuda söyledi şu;

*"Kürtler buranın sahibidirler, gidecek olan kendileridir, zorla gelmiş olanlar, baskı uygulayanlar, yerel olmayanlar giderler. Kürdü kendi yurdunda nasıl çıkaracak, PKK’ya da diyorlar, çık git, nereye gidiyorsan git, bir çıkacak, bir yere gidecek varsa aynaya bakmalılar."


KANDİL'DEN HAKAN ŞÜKÜR TEPKİSİ

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, Hakan Şükür’ün “Ben Arnavut’um” sözlerine gösterilen tepkileri eleştirdi.

Kalkan “Hâlbuki en büyük milli oyuncuydu. Herkes bir zamanlar arkasında şey oluyordu. Şovenizmin derecesini görelim bunu kim yarattı, bu şovenizmle hangi sorun çözülür” dedi. (DEVAMINI OKU)

ÖCALAN YETMEZ, PKK İLE GÖRÜŞÜLSÜN

PKK yönetiminin Öcalan konusunda da kafası karışık gibi görünüyor. Duran Kalkan, Öcalan'ın 'silahlar üzerinde' etkisi olmadığını şu sözlerle ortaya koyuyor;

*"Apo bu savaştan herhangi bir sorumluluğu yok. Barış yaratma gücüdür, Apo’suz barış olmaz ama savaş yürütmüyor, savaşı yürütenler var. Şimdi o bakımdan eğer gerçekten PKK'den çözüm isteyenler varsa buyursunlar PKK’ye, bakalım PKK ne diyor, onu dinlesinler, bu konuda biz görüşümüzü belirtik, görüşmelere de açığız dedik.

ATEŞKES İÇİN KANDİL NE İSTİYOR?

Ben şunu söylemiyorum; çözüm projesi olduğu gibi gelmeli ve ateşkes ile çözüm birlikte gelmeli değil, bir çözüm eğilimi, çözüm yaklaşımı olmalı, üslubuyla, anlayışıyla, zihniyetiyle, sözüyle bir tutarlılık olmalı.  Bir de yani işte o zaman çözümün önünü açacak adımlar atılabilir. Bizden ateşkes yapılısın talebinden bulunanlar herhalde buna karşılık bazı şeylerde yapabilirler.

APO BİZİMLE GÖRÜŞEBİLSİN

"Eğer bu ateşkes olması Apo’ya bağlıysa ancak İmralı buna arabuluculuk yapıyorsa o zaman şu ortaya çıkıyor ki, bir rol oynayabilmeli, imkanı olmalı, zemini olmalı. Bu kadar baskı tecrit altında avukatlarıyla bile görüşemiyor. Bir denizin ortasında, ondan sonra herkese olaşacak, sorunu çözecek, çözüm gücü olacak bu mümkün değil. Çalışabilmesi için, barış için çalışabilmesi için tabi ki, koşulların değişmesi lazım. Apo’nun bizimle ilişki kurması, yani görüşmemiz, tartışmamız gerekli."

ÜST KADRONUN CAN KORKUSU

Duran Kalkan'ın açıklamalarının satır aralarına bakılacak olursa PKK üst yönetimi barış sürecinde tasfiye edilmekten korkuyor. Kalkan'ın iddiasına göre Türkiye, PKK'lı yöneticilerin ölümleri üzerine hesap yapıyor.

"Yani bazı kişilerin yokluğuna kalmışlar sadece imha etmek, öldürme planları da yapmıyorlar geçen bir kanalda bilmem şunun şu hastalığı var, bunun bu hastalığı var deniliyordu öyle ölümümüzü bekliyorlar. Ölümümüz üzerinden hesap yapıyorlar."

Tayyip Erdoğan, siz bütün siyasi yaklaşımlarınızdan vazgeçer silahı da bırakır başınızı alır başka yere giderseniz, öldürmeme sözü vereceğim, öldürme kararını geri alacağım diyor. Bunu kaç seferdir basında açıklıyor. Bu demektir ki yapmazsanız öldüreceğiz öldürme kararı vermiş. Her şeyin karşılığı için pazarlık yapıyor. Yani o kararı değiştirmeyi bize kaşı bir pazarlık olarak yapıyor. Olmaz ki bu."