BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Kanalizasyondan bu kez tarih çıktı

Enez'de sürdürülen kazılarda ortaya çıkan bir eser, bilim insanlarını kendine hayran bıraktı.

Abone ol

Edirne'nin Enez ilçesinde, kanalizasyon çalışması sırasında tesadüfen bulunan nekropolden, 2580 yıl öncesine ait olan ve dünyada benzeri bulunmayan tarihi eser çıktı.

Edirne'nin Enez ilçesinde, kanalizasyon çalışması sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan nekropolde, 2580 yıllık anfora (ölen kişinin cesedinin yakıldıktan sonra küllerinin içine konulduğu keramik kap) bulundu.

Kazı başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Başaran, kanalizasyon çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan lahidin çevresinde yapılan çalışmalar sonunda, bölgenin nekropol (eski çağa ait mezarlık) olduğunun anlaşıldığını söyledi.

"TÜRKİYE'DE SADECE 1 TANE VAR"

Bölgede, Türkiye ve dünya için ünik sayılacak bir eser bulunduğunu belirten Başaran, "2580 yıl öncesine ait anfora kırmızı figür tekniği ile Helen uygarlığında Atika'da üretilmiş. Ölen kişinin cesedinin yakıldıktan sonra kalan kemik ve küllerinin içine konulduğu bu keramik kap, yapım tekniği bakımından Türkiye'de İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sadece 1 adet bulunuyor.

Üzerinde Heraklisin Amazon ülkesini ziyareti, Amazon kraliçesi tarafından karşılanışı ve ikisinin ok atma sahneleri bulunuyor. Ceset yakıldıktan sonra kalan kül ve kemikler bu kabın içine konuluyor. Enez'den çıkardığımız en önemli bulgulardan birisi budur. Gerekli çalışmalar tamamlandıktan sora Edirne Müzesi'ne teslim edeceğiz'' dedi.

Türkiye'de ve dünyada çok ender rastlanılan bir eserin gün yüzüne çıkartıldığını belirten Başaran, ''Bu kadar az rastlanılmasının bir nedeni, o dönemde bu kapları sadece çok zengin ailelerin kullanmış olmalarıdır" ifadesini kullandı.

TARİHİN ÜZERİNDEN KARAYOLU GEÇECEK

Bu arada, tesadüf sonucu bulunan alanın üzerinden kara yolunun geçirilmesi için çalışma yapıldığını belirten Başaran, ''Buranın tamamen taranması ve kazılması gerekiyor. Bunları yapmadan karayolunun geçirilmesi doğru olmayacaktır. Halen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararını vermedi. Radar yöntemiyle kalıntıları tespit etmeye çalışacağız'' diye konuştu.

Başaran, bölgede daha çok miktarda tarihi esere rastlamalarının mümkün olduğunu belirterek, ''Şanslı sayılırız. Bu bölgede kalıcı eserlere rastlamadık. Taşınabilir eserler bulunuyor. Bunların çıkartılıp, müzelerde sergilenmesini sağlamalıyız'' şeklinde konuştu.