BIST 10.733
DOLAR 32,20
EURO 35,02
ALTIN 2.500,09
HABER /  GÜNCEL

Kanada'da muhafazakarlar çoğunluk hükümeti kuracak

2006'dan bu yana iki azınlık hükümetine liderlik eden Stephen Harper, sonuçlar kesinleşirse çoğunluk hükümeti kurmaya hazırlanıyor.

Abone ol

Kanada'nın muhafazakar başbakanı Stephen Harper, federal parlamento seçimlerini kazandı.

2006'dan bu yana iki azınlık hükümetine liderlik eden Harper, şimdi çoğunluk hükümeti kurmaya hazırlanıyor.

23 milyonu aşkın seçmen, dün federal parlamentonun 308 yeni üyesini belirlemek üzere düzenlenen erken genel seçimlerde oy kullanmıştı.

Kanada'da oyların yüzde 99'unun sayıldığı ve resmi olmayan sonuçlara göre muhafazakarların, federal parlamentoda 167 sandalye kazanmayı başardıkları belirtiliyor.

Muhafazakar Parti hükümetinin 2011–2012 bütçesi, Mart sonu federal parlamentoda reddedilmiş ve güven oyu alınamaması, erken seçim kararını getirmişti.

BBC muhabiri Lee Carter'ın Toronto'dan aktardığına göre erken genel seçim sonucu, muhalefet partilerini sarstı.

Zira kamuoyu yoklamaları her ne kadar Muhafazakarların bu seçimden daha güçlü çıkacağını göstermiş olsa da, elde ettikleri zaferin boyutu, sürpriz oldu.

Seçimlerde başarılı sonuçlar elde eden ve 102 sandalye kazanmış görünen sol eğilimli Yeni Demokrat Parti ise resmi anlamda muhalefeti oluşturacak.

Ancak erken seçimler, asıl parlamentodaki temsili 34 sandalyeye düşen Liberalleri bozguna uğratmış görünüyor.

Seçimden önce federal parlamentoda Muhafazakar Parti'nin 143, Liberal Parti'nin 77, Quebec Bloku'nun 47, Yeni Demokrat Parti'nin 36 milletvekili bulunuyordu.