BIST 10.644
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kanada Çinli kaçak Lai'yi iade ediyor

Çin'de 1990'lı yıllar boyunca kaçakçılık yaptığı iddia edilen ve Kanada'ya sığınan Lai Changşing bu hafta sonu iade edilebilir.

Abone ol

Kanada'da bir mahkeme Çin'in en çok aranan kaçaklarından birinin sınır dışı edilmesine onay verdi.

Karara göre, milyarlarca dolarlık bir kaçakçılık operasyonunun sorumlusu olarak görülen Lai Changşing'in, bu hafta sonu Çin'e iade edilmesi söz konusu olabilir.

Lai'nin avukatları, müvekkillerinin iade edilmesi durumunda idam edilebileceğini söylüyor.

Ailesi ile birlikte 1999 yılında Kanada'ya kaçan Lai sığınma hakkı alamamış ve ülkede kalmak için süre giden bir hukuki mücadele vermek zorunda kalmıştı.

Çin, Lai'nin adil yargılanacağını ve idam cezası almayacağını savunuyor.

Tüm ülke hukuklarında prensip olarak kabul edilen sığınma başvurusu yapanların 'geri gönderilmemesi' ilkesi çoğunlukla işkence, kötü muamele ve adil yargılanmama söz konusu olduğunda geçerli olurken, idam cezasıyla karşılaşma riski birçok ülkede bu kuralın dışında tutuluyor.

Ancak idam cezasının bulunmadığı Kanada, ülkelerinde idam edilmesi söz konusu olan kişileri de iade etmiyor.

Gözlemciler Lai'nin davasının şimdiye kadar Kanada ile Çin arasındaki ilişkileri gerdiğini de söylüyor.

Kanadalı hâkimler, bir Çin atasözüne göndermede bulunarak açıkladıkları kararlarında "Başvurucunun yaşamı Çin hükümetinin ellerindedir" dediler.

Çin, Lai'yi 1990'lar boyunca Fucian eyaletinde sigara, araba, petrol, tekstil, kimyasal maddeler ve diğer ürünlerin kaçakçılığını yapmakla suçluyor.