BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Kanada Başbakan Justin Trudeau'nun bakanları istifa etti

KANADA Başbakan Justin Trudeau'nun kabinesi istifalarla sarsılıyor. Yolsuzluk soruşturmasını engellediği iddia edilen Trudeau'nun en yakınında isimler bir bir istifa etmeye başladı.

Abone ol

KANADA Başbakan Justin Trudeau şu sıralar zor günler geçiyor. İddiala göre ülkenin dev taahhüt firmalarından SNC-Lavalin hakkında açılan rüşvet soruşturmasına müdahale etti.

Trudeau hatta bu kapsamda Adalet Bakanı Jody Wilson-Raybould'u bakanlıktan alarak Gazilerle İlişkiler Bakanlığına atadı. Bunun üzerine Jody Wilson-Raybould’un istifası ile başlayan siyasi kriz giderek derinleşiyor. 

Hazine Bakanı da istifa etti
Eski Adalet Bakanı Jody Wilson-Raybould'un istifasının ardından, şirketi kurtarmak için yapılan müdahalelerde etkin rol aldığı iddia edilen Başbakan Trudeau'nun Özel Kalem Müdürü Gerard Butt da geçtiğimiz günlerde istifa ederek Başbakanlık Ofisi'ni terketmişti. Ülkede SNC-Lavalin Skandalı olarak da adlandırılan krizde son olarak, Hazine Bakanı Jane Philpott da istifa ettiğini açıkladı.

En güvendiği bakan'dı
Justin Trudeau'nun en güvendiği bakanlarından biri olarak bilinen Jane Philpott, Başbakan'a hitaben yazdığı ve sosyal medya hesaplarından da paylaştığı istifa mektubunda, "Özdeğerlerime, etik sorumluluklarım ve anayasal yükümlülüklerime uymalıyım. İlkelere göre hareket etmenin bir bedeli olabilir, ancak onları terk etmenin daha büyük bir maliyeti vardır." ifadesini kullandı. Philpott, son haftalarda federal hükümeti sarsan olayları düşündüğünü ve "ciddi yansıma" sonrasında artık bırakması gerektiği sonucuna vardığını açıkladı. 

Trudeau ve istifa eden eski Adalet Bakanı Jody Wilson-Raybould


Davaya müdahele ediliyor

Hazine Bakanı Philpott istifa mektubunu, "Mevcut şartlar göz önüne alındığında, bir kabine bakanı olarak hizmet etmeye devam etmem benim için artık imkansızdı. Ne yazık ki politikacıların veya yetkililerin SNC-Lavalin'i içeren ceza davasına müdahale etmesi çabalarının ve bu çabaların içeriğine dair kanıtların nedeniyle ciddi endişelerim var. Hükümetin bu konuyu nasıl ele aldığına ve ortaya çıkan sorunlara nasıl cevap verdiğine dair güvenimi kaybettim" sözleriyle tamamladı.