BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Kan vermek orucu bozar mı?

Adana Müftüsü Mehmet Barış, Razaman ayında kan verme konusuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

Adana Müftüsü Mehmet Barış, kan vermekle orucun bozulmasının söz konusu olmadığını söyledi.

Mehmet Barış, Türk Kızılayı Adana Şubesi'nde, Şube Başkanı Mehmet Sağlam ve Kan Merkezi Müdürü Salim Canoğulları ile basın toplantısı düzenledi.

İslam dininin, insana faydalı olmayı önemsediğini vurgulayan Barış, ''Peygamberimiz 'İnsanların en hayırlısı, insana faydalı olandır' demiştir. Kan vermek, aç kalmışı doyurmak, açıkta kalmışı giydirmek gibidir. Bu nedenle hastaya vereceğiniz bir ünite kanla büyük sevaba girersiniz'' dedi.

Vatandaşların özellikle oruçluyken kan vermekten çekindiğini ifade eden Barış, şöyle devam etti:

''Bunun orucu bozması gibi bir durum söz konusu değildir. Çünkü vücuda beslenmek maksadıyla alınan şeyler orucu bozar, çıkan şey bozmaz. Damara beslenmek maksadıyla iğne batırılırsa oruç bozulur, kan almak için batırılan iğne, orucu bozmaz. Bu nedenle rahatlıkla bağışta bulunulabilir. Kan vermek, vücudun zekatıdır.''

Salim Canoğulları da ramazanda öğle saatlerine kadar kan verilebileceğini ve bunun sağlık açısından sıkıntı yaratmayacağını belirterek, ''Sahura kalkan insan, yeterli gıda ve sıvı ihtiyacını karşılıyor. Bu kişiden öğle saatlerine kadar kan alınabilir. Bizler zaten bağışı kabul etmeden önce gerekli sağlık kontrollerini yapıyor ve durumu uygun olmayan adayların bağışını kabul etmiyoruz. Bu nedenle ramazanda kan vermenin normal günlerden hiç bir farkı yoktur'' dedi.

Ramazan süresince kan merkezlerinin saat 24.00'e kadar açık olacağını belirten Canoğulları, cami önlerine teravih namazı sonrasında, Duygu Kafe yakınlarında da 15 Eylül itibariyle kan alım aracı bulunduracaklarını kaydetti.

Mehmet Sağlam ise dünya genelinde kan bağışçılarının nüfusa oranının yüzde 5 düzeyindeyken, Türkiye'de 1.5 civarında olduğuna dikkati çekerek, ramazanda bu oranın daha da düşmesinin ihtiyacı daha arttırdığını belirtti.

Türk Kızılayı yetkilileri, Mehmet Barış'a kan bağışlarına verdiği destek için teşekkür belgesi verdi.